Heb je ervaringen met of vragen over de Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed? Deel ze met ons!

15 mei 2024


D

De Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed uit 2019 krijgen een update! Ze bieden inzicht in hoe mensen digitaal erfgoed gebruiken, zoals browsen, ontdekken en gericht zoeken, en welke impact dit heeft op zowel de inhoud als de lay-out en functionaliteit van een erfgoedwebsite. Ben jij als organisatie, ontwikkelaar of leverancier bekend met deze profielen? Of ben je juist geïnteresseerd om ermee te gaan werken? Deel dan je ervaringen en vragen.


Beeld: UX Indonesia via Unsplash

Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed

Je bent vast bekend met persona’s en doelgroepen. Maar wat doen bezoekers precies op erfgoedsites? Het draait niet zozeer om wie je bent, maar om wat je doet. Iedereen vertoont op verschillende momenten namelijk verschillende soorten zoekgedrag, zoals browsen en ontdekken of gericht zoeken. Dit hebben we vertaald in acht Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed die specificaties bieden voor zowel de content als de lay-out en functionaliteit van een website. In een Q&A op Instagram legt gedragsprofielenexpert Mirjam Verloop uit hoe je de profielen kunt inzetten.

Nog steeds heel bruikbaar

‘Zijn de Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed uit 2019 nog up-to-date? Dat is een vraag die steeds vaker naar voren komt tijdens mijn workshops over dit onderwerp,’ vertelt gedragsprofielenexpert en projectleider Mirjam Verloop. ‘De profielen zijn nog altijd heel goed bruikbaar voor erfgoedorganisaties, maar ik hoor ook steeds meer interessante ideeën om ze te verbeteren,’ voegt ze eraan toe. ‘Met alle voortgaande ontwikkelingen op het gebied van digitaal erfgoed, zoals de grotere beschikbaarheid van datasets, wordt het tijd voor een update.’

Ook voor ontwikkelaars en leveranciers

De Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed bieden niet alleen specificaties voor organisaties die hun collectie zichtbaar willen maken, maar zijn ook waardevol voor degene die de publiekstoepassingen zoals apps en websites bouwen. ‘Daarom betrekken we ook ontwikkelaars en leveranciers bij de update,’ vertelt Mirjam. ‘De handleiding wordt herzien met zowel deze groep als de erfgoedorganisaties in gedachten. Verder kijk ik er natuurlijk erg naar uit om te zien welke extra functionaliteiten en voorbeelden we aan de profielen kunnen toevoegen!’

Heb je ideeën of vragen?

Mail je ervaringen en opmerkingen aan projectleider Mirjam Verloop, mirjam@mirjamverloop.nl. En draag zo bij aan de update van Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed.

Op de hoogte blijven?