Geheugen van Nederland zoekt verhalen met als thema ‘reizen’

1 april 2022


H

Heeft je organisatie verhalen en gedigitaliseerd erfgoed over reizen? Dan past dat mooi bij het nieuwe thema van de online campagne Geheugen van Nederland. Stuur je suggesties uiterlijk 6 mei in.


Beeld: Passagiers reizen naar Batavia, 1949. Fotocollectie Anefo / Nationaal Archief

Geheugen van Nederland wil binnen het thema reizen aandacht besteden aan diverse aspecten van het reizen. Bijvoorbeeld de opkomst van het toerisme, in eigen land en daarbuiten, de eerste reisbureaus en reisgidsen. Of het reizen om familie en vrienden te bezoeken in het land waar men vandaan komt. Ook is er ruimte voor de verschillende manieren van reizen, zoals met de trein, trekschuit of voor het eerst met het vliegtuig.

Reizen gebeurt lang niet altijd voor het plezier. Vaak ligt er een commercieel of wetenschappelijk element aan ten grondslag en had reizen als doel gewin en exploitatie. En tijdens reizen heb je navigatie nodig, moet je grenzen over en kom je mensen tegen met andere gewoontes en gebruiken. Welke verhalen zijn hierover te vertellen? De redactie van Geheugen van Nederland hoort het graag.

Bijdragen zijn uiterlijk 6 mei welkom via redactie@geheugenvannederland.nl.

Deelnemen in redactienetwerk?

Wil jij als medewerker van een erfgoedinstelling of -platform meedenken over de thema’s en de verhalen die we verzamelen voor het Geheugen van Nederland? Of heb je misschien collega’s die het interessant vinden? Sluit je dan aan bij het redactienetwerkoverleg! Ongeveer 1x in de 2 maanden komt het redactienetwerk digitaal bij elkaar om ideeën te bespreken voor de campagne op social en de website. Ook is er ruimte om kennis te delen over activiteiten en tentoonstellingen.

Mail de redactie voor meer informatie of om je aan te melden

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws