Geheugen van Nederland zoekt verhalen met als thema ‘Eten & Koken’

20 september 2021


D

De online campagne Geheugen van Nederland maakt erfgoedcollecties zichtbaar aan de hand van thema’s. Grote en kleine erfgoedinstellingen worden van harte uitgenodigd mee te doen. Heb je een idee voor het thema ‘Eten & Koken’? Laat het de redactie voor 7 oktober weten.


Beeld: Portret van een onbekende man en vrouw die spaghetti eten en wijn drinken, Giorgio Conrad, 1860 – 1880, Rijksmuseum

Culinaire rituelen

Wanneer werd veganistisch eten populair? Hoe zijn culinaire rituelen ontstaan, zoals rondom ramadan en Pasen? Over eten en koken zijn talloze historische verhalen te vertellen. Het Geheugen van Nederland is voor het thema Eten & Koken op zoek naar digitaal erfgoed. Films, foto’s, archieven, kranten, (kunst)objecten en boeken, die reeds digitaal beschikbaar zijn, komen in aanmerking.

Verhalen vertellen met erfgoed

Eten is een basisbehoefte van de mens en daardoor van alle tijden en plaatsen. Dit betekent niet dat voedsel en het bereiden ervan er altijd hetzelfde uitzag. Integendeel! Zo was de beschikbaarheid van voedsel lange tijd afhankelijk van de regio en het seizoen. De manier waarop er werd gegeten was afhankelijk van traditie, religie en overtuiging. Ook speelt de sociale klasse een grote rol en is bepalend voor de beschikbaarheid ervan. Soms was bepaald eten alleen bestemd voor rijken. En in tijden van schaarste, bijvoorbeeld door oorlog, werd het menu noodgedwongen aangepast. Het Geheugen van Nederland is benieuwd naar de verhalen die verteld kunnen worden aan de hand van gedigitaliseerde erfgoed.

Graag ontvangen wij jullie bijdragen voor 7 oktober via redactie@geheugenvannederland.nl.

Geheugen van Nederland

De online campagne ‘Geheugen van Nederland’ maakt erfgoedcollecties zichtbaar aan de hand van thema’s. Grote en kleine erfgoedinstellingen kunnen hieraan meedoen.

Op de hoogte blijven?