Erfgoedkoepel Roden onderschrijft manifest
Mooi nieuws uit Drenthe! De erfgoedkoepel in Roden ondertekende het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Daarmee ondersteunen verschillende Drentse erfgoedinstellingen de principes van het ‘Nationale Strategie Digitaal Erfgoed’: digitaal erfgoed samen optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken.
De kracht van kleine, samenwerkende instellingen
Verschillende erfgoedinstellingen in de gemeente Noordenveld hebben vorig jaar de handen ineengeslagen. De erfgoedkoepel Roden bestaat nu uit Speelgoedmuseum Kinderwereld, Museum Havezate Mensinge, Scheepstra Kabinet, St. behoud van Hinsz-orgel Roden en de Historische Vereniging ROON. Samen doen zij in het klein waar het Netwerk Digitaal Erfgoed voor staat: kennis, kunde, ervaringen en vooral erfgoedverhalen delen om de verschillende collecties beter (digitaal) toegankelijk te maken.
Uitdagingen in digitalisering
Het brinkdorp Roden en omstreken kent een lange, uiteenlopende geschiedenis. Hunebed, middeleeuwse dorp, adellijk huis met landgoed, armoede en rijkdom in de boeren-industriële samenleving van de 19e eeuw en een flinke rol in onderwijs en pedagogiek door schrijver/onderwijzer Scheepstra (mede-auteur van Ot en Sien).
Het onderliggende erfgoed wordt gedragen met weinig middelen. Vrijwilligers en gemeenschapszin spelen daarom een belangrijke rol bij het behouden, beschikbaar stellen en zichtbaar maken van het erfgoed. Digitalisering van de collecties blijft daarbij een grote uitdaging. Dat wat gedigitaliseerd is, is soms alleen lokaal toegankelijk of collecties zijn wel toegankelijk, maar beperkt bruikbaar door onvolledige metadatering.
Brink-app met Spacetime Layers
Met een nieuwe app wil de erfgoedkoepel op een aantrekkelijke manier verhalen gaan vertellen en context bieden aan inwoners en bezoekers van Roden. Aan de hand van ingeladen verhalen, beelden en ander materiaal leidt een zogenaamde erfgoedmeester de bezoeker langs het historische erfgoed rondom de Brink. De gebruiker van de app kan zelf de route en de onderwerpen bepalen. Spacetime Layers lijkt voor de erfgoedkoepel het meest logische platform om de app in te ontwikkelen.
Daniëlle Lokin, directeur Speelgoedmuseum Kinderwereld: ‘Het koppelen van informatie is de basis voor de onderwerpen die verschillende verhalen van de streek in beeld brengen. En het ontwikkelen en vullen van de app zal zo ook de digitaliseringsslag een extra impuls geven.’
De app is laagdrempelig en zal een breder publiek aanspreken. Ook wordt het op deze manier makkelijker om de erfgoedinformatie voor anderstaligen beschikbaar te maken. ‘Wij zoeken aansluiting bij andere partners, bijvoorbeeld in de recreatiesector en landschapsbeheer. Daarmee kunnen de verhalen in de app ook aangesloten worden op een groter netwerk van fietsroutes en andere recreatieve voorzieningen,’ aldus Daniëlle.
Wil je ook het manifest ondertekenen?
Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen hierin samen optrekken. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er meer mensen op een makkelijkere manier digitaal erfgoed kunnen gebruiken en beleven. Organisaties kunnen nu laten zien dat ze deze overtuiging delen door het manifest te onderschrijven.
Staat jouw organisatie ook achter de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties.