Drie redenen om het Termennetwerk te gebruiken (en één reden waarom niet)

2 november 2020


J

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord – het Termennetwerk. Dit is een nieuwe dienst die in het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkeld wordt. Collectiebeheerders kunnen hiermee zoeken naar termen in terminologiebronnen om hun erfgoed mee te beschrijven. Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je aan de slag gaan met het Termennetwerk? Er zijn drie redenen om dat te doen. En één om dat te laten.

 


Waarom zou je het Termennetwerk gebruiken?

Eén – je wilt je erfgoed vindbaar maken met termen.

Met termen kun je heel precies aangeven waar je erfgoed over gaat, bijvoorbeeld over welke onderwerpen, personen of plaatsen. Termen stellen gebruikers – zoals leerlingen, journalisten of wetenschappers – in staat om erfgoed te vinden. Dat geldt niet alleen voor het erfgoed in jouw collectie, ook voor dat van collega-instellingen: hoe meer instellingen gebruikmaken van termen uit dezelfde terminologiebronnen, hoe beter het gezamenlijke erfgoed online gevonden wordt. Het Termennetwerk helpt daarbij: het geeft toegang tot de bronnen die in het netwerk beschikbaar zijn.

Twee – je wilt eenduidig zoeken in terminologiebronnen.

Terminologiebronnen hebben uiteenlopende zoekmogelijkheden, zowel functioneel als technisch. Deze verscheidenheid kan het lastig maken om ze te benutten; je moet de verschillende manieren kennen, zoals de velden waarin je kunt zoeken. Om dit te verhelpen biedt het Termennetwerk dezelfde mogelijkheden voor alle bronnen. Dit maakt het eenvoudiger om te zoeken.

Drie – je wilt terminologiebronnen eenvoudig gebruiken vanuit je collectiebeheersysteem.

Het toekennen van termen aan je erfgoed maakt onderdeel uit van je collectieregistratie. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken moet je vanuit je collectiebeheersysteem kunnen zoeken in terminologiebronnen. Daarom is het Termennetwerk koppelbaar. Dit betekent dat de leverancier van je collectiebeheersysteem een technische verbinding ermee kan maken: als je zoekt naar een term, wordt je zoekvraag automatisch doorgezet naar het Termennetwerk. Het Termennetwerk zoekt vervolgens naar passende termen en geeft die terug aan je collectiebeheersysteem. In je systeem krijg je de gevonden termen daarna te zien.

Zijn er ook redenen om het Termennetwerk niet te gebruiken? Eigenlijk maar één: als je zelf wilt organiseren op welke manier je in terminologiebronnen wilt zoeken, bijvoorbeeld vanuit je collectiebeheersysteem. Je kunt dan zelf bepalen hoe je met bronnen wilt omgaan. Tegelijk gebruik je dan nog steeds termen en wordt je erfgoed beter vindbaar voor gebruikers – ons gezamenlijke doel.

 

Verder lezen over het Termennetwerk

Wil je meer weten over het Termennetwerk, over termen of terminologiebronnen? Lees dan de FAQ’s.

Ga naar het Termennetwerk

Op de hoogte blijven?