Deze 5 #WeMissiPRES-presentaties moet je zien

12 oktober 2020


O

Op 22, 23 en 24 september namen 800 deelnemers uit 55 landen deel aan #WeMissiPRES: een internationaal event over digitale duurzaamheid. 99 sprekers, waarvan 11 Nederlandse, vulden het programma met online voordrachten over duurzame toegankelijkheid van digitale collecties. Dit zijn de 5 presentaties die je gezien moet hebben.


1. UNHCR Records and Archives

Patricia Sleeman (UN High Commission for Refugees)

‘Als je je thuisland zou moeten ontvluchten, wat zou je dan meenemen?’ Zo begint digitaal archivaris Patricia Sleeman haar presentatie over de UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie. Een confronterende video en tegelijkertijd een ontdekkingstocht waarom archieven zo belangrijk zijn voor de vluchtelingenorganisatie van de VN. Patricia vertelt over haar missie naar Libanon en de keuzes die zij moet maken in haar dagelijkse werk.

UNHCR is dit jaar ook finalist voor een  DPC Award for the Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Commerce, Industry and the Third sector.

Bekijk deze presentatie, Patricia start haar verhaal op 31:47 in de opname.

2. Inclusion, diversity and Digital Preservation

Daniël Steinmeier (Koninklijke Bibliotheek)

Inclusie is een hot topic. Hoe inclusie en diversiteit zich verhouden tot archivering besprak Daniël Steinmeier op de allereerste dag van #WeMissiPRES. In opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) onderzocht Daniel wat het NDE zou kunnen doen om het onderwerp inclusie in relatie tot het archiveringsproces te promoten en te bevorderen. Wie meer wil weten over dit onderwerp, krijgt in deze presentatie nuttige richtlijnen en tips. Van het detecteren van hiaten in kennis binnen collecties tot het inbedden van inclusie in beleid op strategisch niveau.

Bekijk deze presentatie, Daniel start zijn verhaal op 39:10 in de opname.

3. A Mirror For Remembering: a virtual reality artwork about digital preservation

Alex May (Alex May Arts)

Een andere – kunstzinnige – kijk op digitale duurzaamheid geeft de Britse kunstenaar Alex May. A Mirror For Remembering is zijn nieuwe virtual reality-kunstwerk. Het werk laat de noodzakelijk zien om het behoud van digitale kunst aan te pakken. De opdracht voor Alex was om een ​​reeks virtuele musea te creëren die uitdagen om na te denken over onze culturele erfenis voor toekomstige generaties. In zijn lezing introduceert Alex het VR-kunstwerk, toont hij digitale 3D-scans van historische kunstwerken die hij daarvoor gebruikte en bespreekt hij de resultaten van het project.

Bekijk deze presentatie, Alex start zijn verhaal op 03:10 in de opname.

4. Preserving the Global and Local Impact of COVID-19 through Collective Web Archiving

Jefferson Bailey (Internet Archive)

Een bijeenkomst in 2020 kan niet plaatsvinden zonder het te hebben over de impact van corona. In deze presentatie gaat het vooral over de wereldwijde inspanning om materiaal te bewaren dat de pandemie documenteert, vooral online materiaal. Het Internet Archive werkt samen met zo’n 200 organisaties om honderden miljoenen webbronnen over corona te behouden voor de toekomst. Aan bod komen best practices, thema’s en technische aspecten voor het gebruik én behoud van een historisch belangrijk corpus.

Bekijk deze presentatie, Jefferson start zijn verhaal op 02:12 in de opname.

5. The Progress of the Digital Preservation in the Palace Museum of the Forbidden City

Jing Sun (Forbidden City)

Normaal gesproken trekt de Verboden Stad 80.000 bezoekers per dag. Op dag 3 van #WeMissiPRES luisterden deelnemers vanuit de hele wereld naar het verhaal van Sun Jing (van het Palace Museum) over het duurzaam toegankelijk maken van de collecties in het Museumpaleis. Het museum is verantwoordelijk voor meer dan 1,8 miljoen objecten, bestaande uit schilderijen, keramiek, literatuur, bronzen voorwerpen en internationale kunst uit de keizerlijke collecties. Deze zijn in de afgelopen 30 jaar allemaal gedigitaliseerd en via www.dpm.org.cn beschikbaar gesteld. Sun Jing vertelt over de uitdagingen om nieuwe digitale informatie van het Museumpaleis, zoals video’s, 3D-architectuurmodellen van de Verboden Stad en wetenschappelijke data, duurzaam te bewaren. Deze presentatie geeft een kijkje achter de schermen van de Verboden Stad, van Chinese kunst tot een 3D-bezoek via VR-technologie aan de keizerlijke paleizen.

Bekijk deze presentatie, Jing start zijn verhaal op 28:20 in de opnames.

Over #WeMissiPRES

Dit jaar was er geen iPRES of andere grote conferentie over digitale duurzaamheid. Om iedereen toch de kans te geven projecten, kennis en ervaringen met elkaar te delen, organiseerden het Netwerk Digitaal Erfgoed, de Digital Preservation Coalition en de National Science Library of Chinese Academy of Sciences op 22, 23 en 24 september 2020 een online programma. #WeMissiPRES was gratis en voor iedereen toegankelijk.

Meer filmpjes

Benieuwd naar de andere presentaties die zijn gehouden? Via ons YouTube-kanaal kun je alles nog eens terugkijken:

#WeMissiPRES opnames van 22 september 2020 (dag 1)
#WeMissiPRES opnames van 23 september 2020 (dag 2)
#WeMissiPRES opnames van 24 september 2020 (dag 3)

De NDE-projecten die zijn gepresenteerd, vind je in de opnames van dag 1:
Sessie 1 (stream 1 en 2)
Sessie 2 (stream 2) en
Sessie 3 (stream 1, 2 en 3)

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws