Slotevent: Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Dat is nu precies de reden om tijdens het slotevent de hoe-vraag centraal te stellen. Hoe kunnen we als erfgoed- en cultuurinstellingen onze maatschappelijke rol verder vormgeven? En hoe doen we dat in netwerkverband? Kom je ook op 26 november naar Utrecht om samen de Maand van het digitaal erfgoed af te sluiten?

Bibliotheek Utrecht, Neude. Foto: (c) Anna van Kooij

De rode draad

Digitalisering en online beschikbaarstelling van materiaal uit het verleden biedt erfgoed- en cultuurinstellingen kansen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Niet voor niets stellen we in het Netwerk Digitaal Erfgoed de maatschappelijke betekenis van digitaal erfgoed centraal. Denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke ontwikkelingen waarbij erfgoed kan helpen om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Ook in sociale vraagstukken kan erfgoed van toegevoegde waarde zijn en de levenskwaliteit van mensen verhogen.

Vier vragen vormen de rode draad door de middag heen:

  • Hoe komen we op het netvlies van gebruikers?
  • Hoe laten we technologie voor ons werken?
  • Hoe zorgen we voor verbonden cultureel erfgoed?
  • Hoe halen we Mark Zuckerberg & co in?

Anton Cruysheer en José van Dijck

Anton Cruysheer, manager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, pleit voor betere toegang tot digitaal erfgoed voor de burger. Hij roept op om digitaal erfgoed in te zetten in onze leefomgeving, het onderwijs en toerisme. En hij ziet het als taak van erfgoed- en cultuurorganisaties om fysiek en digitaal onze geschiedenis door te geven aan toekomstige generaties.

Martijn Kleppe (hoofd onderzoek KB Nationale Bibliotheek) interviewt José van Dijck, winnares van de NWO-Spinozapremie (2,5 miljoen euro). Zij is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving bij de Universiteit Utrecht. Zij gaan onder meer in op de positie van erfgoed- en cultuurorganisaties in de platformsamenleving, waarin Google, Amazon, Facebook en Apple een dominante rol spelen.

Het slimste netwerk van Nederland

Na de pauze pakken we de rode draad van de middag weer op. In groepen gaan we aan de slag met de vier centrale vragen en vertalen deze naar de eigen werkpraktijk. Maar eerst wordt iedere vraag op een verrassende manier geïntroduceerd.

Stand-up filosoof Laura van Dolron

Theatermaker Laura van Dolron heeft haar eigen genre gecreëerd: stand-up philosophy. Zij gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn, omdat zij gelooft dat er in het echte leven al genoeg wordt gedaan alsof. Laura zoekt tijdens de middag naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid.

Afsluiting met funky jazzoptreden

De middag eindigt met een bijzonder optreden van Eric Ineke & The Frans Elsen Factor. Met steun van podiumkunst.net heeft het Nederlands Jazz Archief nooit eerder uitgebrachte opnamen beschikbaar gesteld van het unieke septet waarmee pianist Frans Elsen (1934-2011) en altsaxofonist Piet Noordijk (1932-2011) begin jaren zeventig funk-jazz speelden.

Drummer van toen, Eric Ineke, leidt nu een septet met een sterbezetting van nu en laat zich opnieuw inspireren door de wonderlijke stukken van Frans Elsen. Met: Benjamin Herman, Rik Mol, Juraj Stanik, Martijn van Iterson, Marius Beets, Eric Ineke, Bart Fermie.

Voor wie

Het slotevenement is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Waar

We zijn te gast in de prachtige nieuwe Bibliotheek Utrecht op het Neude. En we kijken er erg naar uit om deze bijeenkomst af te sluiten met een ouderwetse borrel zodat we collega’s weer eens in real live kunnen ontmoeten (onder voorbehoud van nieuwe coronamaatregelen).

Praktische informatie

Het slotevent start vrijdag 26 november om 13:00 uur en de afsluitende borrel eindigt rond een uur of 18:00. Je bent vanaf 12:00 uur welkom in de Bibliotheek Utrecht, Neude 11, 3512 AE Utrecht, op 10 minuten lopen vanaf station Utrecht.

Deelnemen

De inschrijving voor het slotevent is geopend. Je kunt je opgeven via onderstaand formulier.

Coronatoegangsbewijs

Wil je fysiek deelnemen aan de slotbijeenkomst in Utrecht? Houd er rekening mee dat we de op dat moment geldende coronamaatregelen van de Rijksoverheid volgen. Dat zou kunnen betekenen dat iedereen alleen kan deelnemen met een geldig coronatoegangsbewijs. Beschik je niet over een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of geldig DCC (EU-reiziger)? Laat je dan testen voor toegang.

Locatie

Bibliotheek Neude, Utrecht

Neude 11, 3512 AE Utrecht