Voor de 2023-editie van de HackaLOD gebruiken we weer het NDE Datasetregister voor het vinden van LOD-datasets. Aan de hand van deze datastory zie je welke datasets als dumps te downloaden zijn en welke via een SPARQL-endpoint bevraagd kunnen worden. En zoals altijd zie je in de datastory ook hoe je de queries zelf kunt maken. Meer informatie over het Datasetregister en alle beschikbare datasets vind je in het Datasetregister.

Wil je op gang komen met linked data of voorbeelden zien van de inhoud van datasets? Kijk dan vooral ook bij de tutorials voor SPARQL en voorbeelden van het bevragen van datatsets.

Afbeelding: To my illustrious friend Sir William Crookes of whom I always think and whose kind letters I never answer! Nikola Tesla June 17, 1901. Wellcome Collection. CC-BY.

Dataset niet in de lijst?

Ken je een interessante erfgoeddataset die nog niet in het Datasetregister opgenomen is, neem dan even contact met ons op via tech@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Overige bronnen

Collectie Nederland

Bij de Collectie Nederland zijn meer dan 90 collecties van musea en andere cultuurinstellingen aangesloten. In totaal levert dat meer dan 3,3 miljoen objecten op, allemaal doorzoekbaar in één website. Het systeem van de Collectie Nederland is gebaseerd op de Europese richtlijnen voor digitale presentatie van collecties: Europeana.

Andere relevante Linked Data bronnen