Alle erfgoedhackers verzamelen! Op 26 november klokslag 17 uur start de HackaLOD, de jaarlijkse hackathon met erfgoeddata. Ook nu weer vanaf een bijzondere locatie: de Domtoren, die dit jaar 700 kaarsjes uitblaast. We organiseren deze editie samen met Utrecht Marketing, die dit iconische monument exploiteert. Wil jij ook een toffe applicatie maken? Schrijf je dan nu in.

Domtoren. Foto: Utrecht Marketing/Ramon Mosterd

Hackers aan de slag tijdens de HackaLOD 2019. Foto: Jacqueline van der Kort

Coole uitdaging

Programmeurs, historici, designers en andere erfgoed- en datadeskundigen gaan in verschillende teams een coole uitdaging aan: kunnen ze met linked open data van erfgoedinstellingen nieuwe, creatieve applicaties maken? En die op verrassende manieren aansluiten op de beleving van het publiek?

Een mooi voorbeeld: wat krijg je als je via kunstmatige intelligentie informatie uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief combineert met ANP-nieuwsberichten uit de Koninklijke Bibliotheek-archieven? Een historisch-nieuwsapp! Het team Linked Data Player (Nationaal Archief en Total Design) won er tijdens de HackaLOD 2019 de juryprijs mee.

Programma

Op vrijdag 26 november om 17 uur starten de teams. En ze gaan door tot een uur of 12 de volgende dag. Vervolgens beoordeelt een vakjury de toepassingen die de teams met erfgoeddata hebben gemaakt. Aansluitend vinden er diverse lezingen plaats en – tromgeroffel – maakt de jury het prijswinnende team bekend.

Deelnemers gezocht

  • Ben jij creatief met data – bij voorkeur (linked open) data en/of erfgoedinformatie?
  • Of weet jij inhoudelijk veel over een collectie achter een dataset?
  • Of verras je vriend en vijand met je digitale visualisaties, apps of kunstcreaties?
  • Of staat er op je visitekaartje programmeur, collectiebeheerder, conservator, (UX-)designer, data-analist of ontwikkelaar?

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan de HackaLOD 2021 in de Domtoren.

Wat ga je doen?

Jij gaat met een team collecties via linked data-technieken met elkaar verbinden, uiteraard op zo’n manier dat het voor het publiek niet nodig is om linked data te begrijpen. Je bent geheel vrij in de keuze van het type applicatie dat je wilt maken, evenals het thema en de invalshoek van collectie(s) die je wilt gebruiken. Wil je meer weten over het vormen van teams en wat je kunt doen? Lees snel verder op de Deelname-pagina.

Locatie

Domtoren, Utrecht

Domplein 9, 3512 JK Utrecht