Werelddag van de digitale duurzaamheid 2023

  • Donderdag 2 november 2023

  • STRND, Breda

  • 10.00 - 17.00 uur


O

Op de eerste donderdag van november richten (erfgoed)organisaties overal ter wereld de schijnwerpers op het toekomstbestendig toegankelijk maken van digitale collecties. Vanwege storm Ciarán kun je de Werelddag vanaf 10.30 uur online volgen via Zoom: https://us06web.zoom.us/j/86701657493. Houd deze pagina in de gaten voor eventuele wijzigingen in het programma.


Ben je een starter op het gebied van het duurzaam bewaren van je collecties?

Je bent van harte welkom op de Werelddag waar we elkaar ontmoeten en kennis en ervaringen uitwisselen. Je kunt kiezen uit diverse sessies: van het bewaren van social media, websites databases tot ethische vragen rondom AI, deepfake en informatieveiligheid.

Maar ook kun je kiezen voor een overzicht van de meest praktische tools die je organisatie helpen om je digitale erfgoedcollecties goed te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de uitgebreide toolkit TRACKS of de wegwijzer duurzaamheidsbeleid.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld een workshop volgen, georganiseerd door Podiumkunst.net, waarin je stap voor stap door het proces van digitaal archiveren wordt geleid. Je hoort over het duurzaam bewaren van digitale (online) verhalen en je komt meer te weten over het bewaren van informatie die op kwetsbare dragers zijn opgeslagen, zoals floppy’s en cd’s.

Kortom, je weet na deze dag hoe je hiermee aan de slag kunt gaan, welke tools je kunt gebruiken en wie je om meer informatie kunt vragen.

Samenwerking als succesfactor

Het thema van de Werelddag van de digitale duurzaamheid 2023 is ‘No one can whistle a symphony. It takes a whole orchestra to play it!’. En zo is het maar net: digitale bewaring is een gezamenlijke inspanning van het hele vakgebied. Er zitten zoveel aspecten aan dat je als organisatie onmogelijk in je eentje digitale bewaring naar een hoger niveau kunt tillen. Samenwerking is de sleutel tot succes.

Nederlandse én Vlaamse erfgoedgemeenschap

Deze dag dient als een voorproefje voor het iPRES 2024-congres in Gent, en daarom nodigen we de brede Nederlandse én Vlaamse erfgoedgemeenschap van harte uit. Deze dag is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren erfgoedprofessionals, met een focus op communityvorming, techniek en ethiek.

Online programma

10.00 – 10.30 uur: online inloop

10.30 – 10.45 uur: Welkom en introductie door de dagvoorzitters – Marije Westerveen en Susanne van den Eijkel

11.00 – 12.30 uur: Parallelsessies – blok 1

Preserveren van digitaal erfgoed doe je samen 

  • Gedeelde zorgen, gedeelde krachten: samenwerking tussen Nederlandse en Belgische erfgoedpartners voor het veiligstellen van sociale media – Sophie Ham (Koninklijke Bibliotheek) en Katrien Weyns (KU Leuven)

Tijdstip: 11.00 – 11.30 uur

  • Het duurzaam beheren en beschikbaar stellen van digitale (online) verhalen – Cris Kremers (Erfgoed Brabant)

Tijdstip: 11.30 – 12.00 uur

  • Maak kennis met de meest praktische preserveringstools, zoals Kenjedrager.be, TRACKS, Digital Repair Cafe en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit  – Rony Vissers (meemoo)

Tijdstip: 12.00 – 12.30 uur

 

De diepte in met techniek en ethiek

  • Preserveren van databases met SIARD – Peter Francis (Public Record Office Victoria, Melbourne, Australia)

Tijdstip: 11.00 – 12.00 uur

  • Archivering in een wereld van deepfake – Eva van den Hurk-van ‘t Klooster (RHC Vecht en Venen)

Tijdstip: 12.00 – 12.30 uur

12.30 – 13.45 uur: Lunchpauze

13.45 – 15.45 uur: Parallelsessies – blok 2

Preserveren van digitaal erfgoed doe je samen

  • Maak kennis met de meest praktische preserveringstools, zoals de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid, de Zelfscan digitaal erfgoed en de Schadeatlas fysieke dragers – Marije Westerveen (RCE, voorzitter werkgroep Houdbaar)

Tijdstip: 13.45 – 14.15 uur

  • ‘Start to preserve’: digitaal archiveren voor starters: een stappenplansessie – Guido Jansen (Podiumkunst.net)

Tijdstip: 14.15 – 15.45 uur

 

De diepte in met techniek en ethiek
- I

  • AI, preservering en ethiek – Daniël Steinmeier (Koninklijke Bibliotheek) en Heleen Wilbrink (Aincient)

Tijdstip: 13.45 – 14.30 uur

  • Passen en meten: archiveren van interactie bij Beeld & Geluid – Kiki Lennaerts en Amy Welten (Beeld & Geluid)

Tijdstip: 14.30 – 15.00 uur

  • Panelgesprek over het gebruik van specifieke preserveringssoftware binnen een overheidsorganisatie: wat mag en kan wel of juist niet, bijvoorbeeld als het gaat over informatieveiligheid en de omgang daarmee om binnen het netwerk? – Remco van Veenendaal (Nationaal Archief), Robert Gillessen (IISG), Eva van den Hurk-van ’t Klooster (RHC Vecht en Venen) en Isabelle van Ongeval (Letterenhuis)

Tijdstip: 15.00 – 15.45 uur

 

De diepte in met techniek en ethiek – II

  • Memes: het verspreiden en vangen van online narratieven – Ellen Fooij (Regionaal Archief Nijmegen)

Tijdstip: 13.45 – 14.30 uur

  • Vertrouwen is goed, valideren is beter: WARC-validatie en technische controles bij webarchivering – Jacob Takema (Nationaal Archief)

Tijdstip: 14.30 – 15.00 uur

    • Maak kennis met de WCT! Live demo WCT-tool van de KB voor archiveren van webpagina’s – Iris Geldermans (Koninklijke Bibliotheek)

Tijdstip: 15.00 – 15.45 uur

15.45 – 16.00 uur: Theepauze (iedereen naar plenaire zoom)

16.00 – 16.15 uur: Uitnodiging voor iPRES 2024 in Gent – Dries Moreels (UB Gent)

16.15-16.30 uur: Afsluiting van de dag met de wisselbekerquiz (speciale editie) – Bart Boskaljon (winnaar van 2022)

Meer informatie en inschrijven

Hieronder kun je je inschrijven voor de Werelddag op 2 november. Mocht je je ook willen inschrijven voor de Green IT-dag; dit event staat gepland op 1 november en vindt plaats op dezelfde locatie in Breda.

Deel jouw kijk op duurzame toegankelijkheid

Zoals ieder jaar draait de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid om het delen van elkaars werk, kennis en projecten met nationale en internationale erfgoedinstellingen. Dat start al vóór 2 november. We zien je werk, tips of jouw ‘digital preservation day’ graag al voorbijkomen op sociale media. Dat kan met een foto, video of hoe je jouw kijk op duurzame toegankelijkheid van digitale informatie ook maar met ons wilt delen. Gebruik de hashtag #WDPD2023 op sociale media.