Bewust bewaren: Groene revolutie in digitaal erfgoed

  • Woensdag 1 november 2023

  • STRND, Breda

  • 10.00 - 16.50 uur


S

Steeds meer erfgoedorganisaties werken mee aan de wereld van morgen. Van verduurzaming van het depot tot hergebruik van tentoonstellingsmaterialen. Maar ook digitaal liggen er kansen om de CO2-impact terug te brengen. Dit event biedt praktische tips om hiermee aan de slag te gaan in jouw organisatie.


Werk je bij een museum, archief of een andere organisatie die cultureel erfgoed beheert? En wil je graag dat jouw organisatie milieubewuste keuzes maakt? Steeds meer organisaties omarmen duurzaamheid, bijvoorbeeld door hergebruik van tentoonstellingsmaterialen of het verduurzamen van opslagfaciliteiten zoals depots. Maar laten we niet vergeten dat ook de digitale kant een aanzienlijke CO2-voetafdruk heeft. Denk aan de energie die wordt verbruikt door het opslaan van data op eigen servers of in de cloud, en het online gebruik van digitaal erfgoedcollecties.

Op deze dag gaan we dieper in op de CO2-impact van digitaal erfgoed en bespreken we concrete stappen om deze impact te verminderen. We introduceren praktische oplossingen, van efficiënte dataopslag tot duurzaam gebruik van digitale erfgoedcollecties online. Bovendien willen we graag jouw ideeën horen, zodat we samen als sector een positieve verandering kunnen bewerkstelligen.

Of je nu een beleidsmaker bent of een erfgoedprofessional, jouw betrokkenheid op deze dag kan een wezenlijk verschil maken. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst voor ons digitaal erfgoed.

Programma

10.00 – 10.30 uur Inloop met koffie en thee

10.30 – 10.45 uur Welkom en introductie door de dagvoorzitter – Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

10.45 – 11.30 uur Keynote: ‘Een weg naar duurzame innovatie’ – Ines Vanlangendonck (Kamon)

Digitaal-duurzaam expert Ines Vanlangendonck neemt je mee in de IT-wereld die ogenschijnlijk grenzeloos is, maar waarvan de roep om duurzaamheid geleidelijk aan luider wordt. Is het pad naar duurzame IT haalbaar? Biedt digitalisering mogelijkheden voor een duurzamere wereld? En welke invloed kan dit hebben op de cultuur- en erfgoedsector?

11.30 – 12.30 uur Sessie ‘Hoe start je een klimaat- of duurzaamheidsteam’ – Lotte Wijsman (Nationaal Archief), Hans Laagland (Logius en Bureau Forum Standaardisatie) en Patrick Ehlert (Europeana)

Lotte, Hans en Patrick bespreken de waarde van een klimaat- of duurzaamheidsteam in je organisatie en bieden inzichten over hoe je zo’n team start, de samenstelling, de doelen en taken, en hoe het in de praktijk functioneert. Overweeg je of een klimaatteam ook voor jouw organisatie relevant kan zijn? We nodigen je actief uit om hierover na te denken tijdens deze sessie.

12.30 – 13.30 uur Lunch

13.30 – 15.00 uur Parallelsessies

• Workshop Sustainable webdesign – Charlotte Bax (Digihobbit)

In haar workshop laat duurzaam webdesigner Charlotte Bax zien hoe je een duurzaamheidsanalyse uitvoert voor de website van jouw organisatie. Leer hoe je de verkregen gegevens interpreteert en ontdek vervolgens welke stappen je kunt nemen om de pijnpunten aan te pakken en de website meer ‘lichtgewicht’ en dus duurzamer te maken.

Locatie: STRND, Warehouse

• Duurzame perspectieven voor digitaal erfgoed: Klimaatvriendelijke opslag, technologieën en keuzes – Tineke van Heijst (VHIC)

Tineke zal als GreenTech Watcher van het NDE een update geven over haar onderzoek naar de (negatieve) klimaateffecten van opslag, gebruik en toegang tot digitaal erfgoed. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar alternatieve opslagtechnieken, de impact van nieuwe technologieën die erfgoedinstellingen inzetten (denk aan kunstmatige intelligentie en blockchain) en hoe je een keuze maakt voor groene(re) soft- en hardware.

Locatie: De Baai, Stretchtent

• Onze verantwoordelijkheid: Balans tussen digitale en ecologische duurzaamheid – Sophia van Hoek (Nationaal Archief) en Fredrik Ringholm

Wat is de klimaatimpact van het duurzaam bewaren en toegankelijk maken van digitaal erfgoed? Sophia en Fredrik belichten de CO2-impact van de preservering van digitaal erfgoed, welke vragen organisaties zich (moeten) stellen en welke keuzes je hierin kunt maken.

Locatie: De Baai, Stretchtent

15.00 – 15.30 uur Pauze

15.30 – 16.30 uur Denktanksessies Green IT-wegwijzer

De netwerkgroep werkt aan een wegwijzer voor erfgoedorganisaties, waarmee ze hun eigen klimaatdoelen voor digitaal erfgoed kunnen vaststellen en bereiken, ondersteund door inspirerende voorbeelden. We willen ervoor zorgen dat deze wegwijzer optimaal bruikbaar is voor de doelgroep en wordt ondersteund door het netwerk. In drie groepen gaan we praten over de invulling van de wegwijzer en de voor ons nog openstaande vragen en thema’s. We verwachten de wegwijzer begin 2024 te publiceren.

Locatie: De Baai, Stretchtent – Serre – Kas

16.30 – 16.50 uur Plenaire afsluiting door de dagvoorzitter met een boodschap van Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging voor onze sector.

Aansluitend: borrel

Meer informatie en inschrijven

Schrijf je nu in voor dit evenement. Je kunt je ook aanmelden voor de Werelddag voor digitale duurzaamheid die op 2 november plaatsvindt op dezelfde locatie in Breda.

Gerelateerde evenementen