Wat kan wel, wat mag niet? Auteursrecht voor erfgoedorganisaties

  • Dinsdag 7 november 2023

  • Bibliotheek Neude, Utrecht

  • 10.00 - 17.00 uur


W

at zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht? En welke regels en uitzonderingen zijn voor erfgoedprofessionals van belang? Op deze Auteursrechtendag praten experts je helemaal bij.


Regels, uitzonderingen en ontwikkelingen

Organisaties werken aan het vergroten van de toegankelijkheid en de vindbaarheid van digitaal erfgoed voor de gebruiker. Veel is mogelijk op technisch gebied, en dat geldt ook voor samenwerking. Maar het vrijgeven van al het erfgoed is niet altijd mogelijk vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Auteursrecht speelt dus een grote rol in het werk van collectiebeheerders, vooral wanneer de collecties relatief jong zijn.

Er zijn allerlei standaardregels en uitzonderingen binnen het auteursrecht waar collectiebeheerders rekening mee moeten houden. Bovendien hebben er de afgelopen jaren belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden op zowel nationaal als Europees niveau met betrekking tot het auteursrecht. Welke dat zijn, hoor je tijdens de Auteursrechtendag.

Programma

Tijdens deze dag komen verschillende casussen aan bod die de nieuwe ontwikkelingen in het auteursrecht illustreren.

Op 1 januari komt er weer veel digitaal erfgoed in het publiek domein. Maar hoe zit het ook alweer  met auteursrecht en wat moet je doen en weten om dit erfgoed in het publieke domein te brengen? Tijdens de masterclass publiek domein praat Maarten Zeinstra je bij zodat je op 1 januari beslagen ten ijs komt.

Op dit moment worden out of commerce-regelingen getroffen voor verschillende sectoren binnen het erfgoed. Deze regelingen gaan ervoor zorgen dat voor erfgoedinstellingen veel meer mogelijk wordt. Wat en hoe hoor je op deze dag.

Citaatrecht is een uitzondering op het auteursrecht. Maartje Hülsenbeck, jurist bij Beeld & Geluid, deelt haar ervaringen met het toepassen van citaatrecht op het nieuwe mediamuseum en de mogelijkheden die dit biedt voor andere erfgoedinstellingen.

Meer informatie en inschrijven

Binnenkort delen we meer details over het volledige programma en de sprekers. Wel kun je je alvast inschrijven en jezelf van een plekje verzekeren tijdens deze dag.