Transformation Digital Art symposium

  • Donderdag 16 en vrijdag 17 maart 2023

  • Lima, Amsterdam

  • hele dag


K

unstenaars, curatoren, wetenschappers en conservatoren opgelet: Transformation Digital Art 2023 bespreekt bestaande en nieuwe strategieën voor de documentatie, overdracht en conservering van digitale kunst.


Digitale kunstwerken vormen een onmisbaar onderdeel van ons cultureel erfgoed. Digitale kunst is een inherent variabele kunstvorm als gevolg van technologische ontwikkelingen en interacties met en interpretatie door nieuwe generaties, die resulteren in constante innovatie en transformatie. Tijdens dit internationale symposium komen conserveringsuitdagingen aan bod, worden de nieuwste inzichten gedeeld en wordt gekeken naar paradigmaverschuivingen met betrekking tot het bewaren en documenteren van digitale kunst.

16 maart: belang van documentatie, ook voor VR en AI

De eerste dag van het symposium is gewijd aan documentatie als belangrijke strategie voor het behoud van digitale kunst, inclusief een verkenning van het documenteren van VR en AI. Het symposium begint met een kijkje in de huidige praktijken van kunstenaars die performance, documentatie en digitale kunst naadloos combineren. Vervolgens worden de mogelijkheden van VR en AI voor het documenteren en bewaren van digitale kunst gepresenteerd. In de middag kun je deelnemen aan een van de DIY workshops. Tot slot sluiten we de eerste dag af met een paneldiscussie over de uitdagingen waar je tegenaan loopt bij het vastleggen van digitale kunstwerken, nu en in de toekomst.

17 maart: Zorg voor digital art

Om digitale kunstwerken succesvol in de toekomst te behouden, is het nodig om in multidisciplinaire verbanden samen te werken. In lezingen, workshops en discussies bespreken we hoe we dit kunnen bereiken. In de ochtend gaan we in een paneldiscussie in op dringende kwesties en toekomstscenario’s voor digitale kunstconservatie. Deelnemers worden ook uitgenodigd om, vanuit hun bekende netwerken, mee te denken over op welke niveaus we kennis en praktijkervaring kunnen delen. De middagsessie biedt workshops en lezingen over het analyseren van digital art en de praktijk zoals samenwerking en ‘groene’ opslag en conservering. Tot slot deelt LI-MA een spannend nieuw initiatief rond digitale zorg en nodigt alle deelnemers uit voor een feestelijke afsluiting van het symposium.

Op het programma staat onder andere een presentatie van de NDE-netwerkgroep Green IT die onderzoek doet naar en kennis deelt over de CO2-impact van digitaal erfgoed en naar mogelijke maatregelen. Verder presenteert het NDE zich, samen met SBMK (Stichting Behoud Hedendaagse Kunst) en DPC (Digital Preservation Coalition), in een sessie over verschillende vormen van samenwerking in een community aan de congresbezoekers.

Gerelateerde evenementen