Sociale media-archivering – hoe gaan we samen verder?

  • Donderdag 10 juni 2021

  • Online

  • 11.00-12.00 uur


A

Afgelopen jaren hebben veel erfgoedinstellingen al geëxperimenteerd met de archivering van Twitter, Facebook en andere sociale media. Maar het blijft vooralsnog vaak bij kleinschalige pilots. Hoe zetten we als netwerk de volgende stap? Sluit aan bij een open discussie over het archiveren van sociale media.


We starten de discussie op met de digitale archivarissen en conservatoren van onder meer de Koninklijke Bibliotheek, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Stadsarchief Amsterdam en het Regionaal Archief Nijmegen. Zij vertellen kort over de pilotprojecten die zij vorig jaar voor het NDE-project Sociale Media Archivering uitvoerden. Tijdens die pilots liepen zij soms tegen heel praktische zaken aan bij het archiveren van sociale media. Denk daarbij aan problemen met afbakening van de selectie of het gebrek aan bekendheid met sociale media bij collega’s.

Na de korte plenaire introductie gaan we uiteen in kleine groepjes om met elkaar te kijken waar je tegenaan loopt bij het archiveren van social media. Wat gaat er al goed? Wat lukt niet? Welke problemen kom je tegen? Je krijgt hierbij tips van de ervaringsdeskundigen, maar ook van je collega’s bij andere instellingen. Ook krijg je de kans input te leveren op ons programma voor een studiemiddag eind november. Welk onderwerp of welke workshop moeten we dan absoluut aanbieden? Je bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten!

Korte vragenlijst

Ter voorbereiding vragen we je om de korte vragenlijst in te vullen. Jouw antwoorden helpen ons niet alleen bij de organisatie van deze open discussie, maar geven ons ook een beter beeld van hoe we de community kunnen ondersteunen.

Elke donderdag NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link: zoom.us/j/99332281218.

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie