Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal

  • Donderdag 24 juni 2021

  • Online

  • 9.30-13.00 uur


M

Met 3D-scantechnieken worden replica’s steeds realistischer. Dit roept sterker dan ooit de vraag op wat de historische en ethische waarde ervan is ten opzichte van het oorspronkelijke object. In dit symposium staat Erfgoed Gelderland met verschillende sprekers stil bij deze vraag. Ook komen nieuwe mogelijkheden aan bod die de (digitale) 3D-replica’s bieden voor publiekspresentatie en publiekstoepassingen binnen de erfgoedsector.


Liselore Tissen, kunsthistoricus en buitenpromovendus Universiteit Leiden, vertelt over de toepasbaarheid van 3D-reproducties en de ethische consequenties hiervan. En Charlotte Rixten, directeur Museum Villa Mondriaan, stelt de vraag: ‘Een grote investering doen om de collectie weg te geven, wanneer is dat waardevol voor een museum?

Ook geven acht sprekers in korte presentaties hun perspectief op 3D-reproducties. Een van hen is Cindy Zalm, head of collection management Nationaal Museum van Wereldculturen. Zij gaat in op de ervaringen die het museum in de laatste jaren heeft opgedaan met 3D-reproducties, onder andere gericht op conservering.

Tot slot worden de Schatkamers op CollectieGelderland officieel gelanceerd en is er gelegenheid voor sprekers en deelnemers om kennis uit te wisselen.

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie