Onvergetelijke verhalen: Digital storytelling

  • Dinsdag 8 november 2022

  • Leiden

  • 10.30-17.00


J

e wilt dat je digitale collecties gezien en gebruikt worden. Dat doe je onder andere door verhalen te vertellen. Maar hoe doe je dat, welke samenwerking zoek je en hoe maak je dit tot een succes? Kom 8 november naar de inspiratiedag om verhalen onvergetelijk te maken en ervaringen met elkaar uit te wisselen.


Beeld: tarikvision via 123.rf

Foto’s, schilderijen en andere erfgoedobjecten maken onderdeel uit van een verhaal. Door als erfgoedinstelling deze verhalen te vertellen, krijgt erfgoed betekenis. En niet alleen de instelling zelf, ook de maker, onderzoeker, de community en degene waar het verhaal over gaat, maakt erfgoed onvergetelijk.

Maar hoe vertel je deze (digitale) verhalen? Hoe maak je onvergetelijke verhalen die opvallen? En die brede of juist specifieke doelgroepen aanspreken? Is er een verschil tussen het werken met digitaal erfgoed in plaats van fysiek erfgoed? Of versterken zij elkaar en zo ja, hoe pluk je daar de voordelen van? En welke uitdagingen kom je daarbij tegen?

Laat je tijdens deze dag inspireren om digitale verhalen onvergetelijk te maken en wissel ervaringen met collega’s uit.

Programma

10.00    inloop
10.30    welkom door moderator Eveline van Rijswijk

10.40 – 12.30    Het ochtendprogramma biedt inspiratie vanuit drie verschillende hoeken:

  1. Marijke Kunst en Rik Herder, Museum Volkenkunde – Wereldverhalen
    Met Wereldverhalen wil het museum Volkenkunde de diverse collectie onder de aandacht brengen, maar ook de betekenis, geschiedenis en de maatschappelijke relevantie ervan belichten. Hoe maak je een inclusief verhaal, hoe betrek je de community en bereik je meer mensen en wat kan de verbinding met andere collecties brengen?
  2. Dirk Bertels en Sabrina Verhage, Studio Bertels – Immersieve ervaringen door data
    Wat kunnen creatieve bedrijven allemaal maken met digitaal erfgoed, welke tips hebben ze en wat hebben ze nodig van collectiebeherende instellingen? Studio Bertels maakte o.a. de VOC data experience voor het Scheepvaartmuseum.
  3. Danny van Zuijlen, theatermaker – Op klompen door de dessa
    Danny maakte de immersieve theaterproductie Op klompen door de dessa. Hij vertelt over het verweven van lokale verhalen in een theaterproductie, samenwerking met regionale archieven/ historische verenigingen en zijn ervaring met het toepassen van digitaal erfgoed.

12.15  lunch
Tijdens de lunch is het mogelijk om de Deshima Experience te bezoeken met uitleg door Floor Scholte, Tentoonstellingsmaker bij Nationaal Museum van Wereldculturen en de maker van deze experience.

In het middagprogramma kun je de diepte in door deel te nemen aan een van de deelsessies en sluiten we plenair af met een aantal nationale netwerkinitiatieven.

13.30 – 15.00    Deelsessies

  1. Werksessie over hergebruik o.l.v. Kristina Petrasova, Beeld & Geluid
    Met vragen als: welk hergebruik is mogelijk? Hoe kun je maatschappelijke doelen bereiken? Wat is de meerwaarde voor makers, voor de instelling en voor het publiek? En hoe kan je hiermee aan de slag?
  2. Sessie met tips en trucs van regionale thematische platformen o.l.v. Eveline van Rijswijk met Brabants Erfgoed, Oneindig Noord-Holland en Modemuze
    Veel regionale en thematische platformen zijn al een tijd bezig met het maken van onvergetelijke verhalen. Wat zijn zij tegengekomen in al die jaren, welke keuzes hebben ze gemaakt, welke tips hebben zij en waar lopen ze nog tegen aan? Een rondetafelgesprek over de do’s en don’ts waarbij we ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Over het betrekken van community’s, de inzet van socials, de combinatie van fysiek en digitaal erfgoed, en meer.

15.00 Pauze

15.30 -16.30    Plenair

  • Korte terugblik en reflectie op deelsessies
  • Geheugen van Nederland
  • Saskia Moerbeek, Sprekende Geschiedenis – Oral history en digital storytellingOral history kent een lange geschiedenis en is al voor het digitale tijdperk een manier om historische verhalen vast te leggen. Wat is oral history precies, welke regels gelden er? Hoe kan je oral history onderdeel maken van je digitale verhaal? Op wat voor manieren kan je oral history presenteren? En waar moet je op letten zowel praktisch als inhoudelijk?

16.30 – 18.00    Borrel

Deelnemen

Het programma wordt mogelijk aangevuld met meer details. Houd hiervoor deze pagina in de gaten. Wil je erbij zijn? Meld je alvast aan en zet de datum in je agenda. Deelname aan deze inspiratiedag is gratis.

Locatie

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden

Locatie

Museum Volkenkunde

Steenstraat 1, 2312 BS Leiden