Maand van het Digitaal Erfgoed

  • maandag 1 - dinsdag 30 november 2021

  • Online en fysieke bijeenkomsten

  • 09:00


I

n november organiseren alle partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed voor het eerst een Maand van het Digitaal Erfgoed. Het thema: ga over je grenzen. Met een HackaLOD op locatie (ja, het mag weer!), een toffe afsluiting op 26 november en nog veel meer. Ideeën zijn welkom!


Netwerkevenement in Utrecht

Om meteen met het slotakkoord te beginnen: op vrijdagmiddag 26 november organiseren erfgoedorganisaties, cultuurinstellingen, leveranciers en andere partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed een feestelijk event om de Maand van het Digitaal Erfgoed af te ronden. Ook het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur en Podiumkunst.net maken deel uit van de organisatie van de Maand. In een afwisselend en prikkelend programma staat de digitalisering van erfgoed uit archieven, bibliotheken, musea, design, digitale cultuur en podiumkunsten centraal. Hoe pakken deze sectoren digitalisering aan, hoe kun je nieuwe technologieën in je eigen werkpraktijk toepassen, waar zien we kansen om cultureel erfgoed naar het publiek te brengen? Kortom: ga samen met ons over je grenzen!

Domtoren locatie voor HackaLOD 2021

Op vrijdagmiddag 26 november start de jaarlijkse hackathon met erfgoeddata. Dit jaar werken de hackers 24 uur lang vanuit de Domtoren, die 700 jaar bestaat. We organiseren deze editie in samenwerking met Utrecht Marketing, die de Domtoren exploiteert. De inschrijving start op 1 september, houd onze site in de gaten voor nieuws.

Programma Maand van het Digitaal Erfgoed

De gehele maand november organiseren partners in het netwerk allerlei activiteiten met elkaar. Het is een podium voor evenementen en organisaties en samenwerkingen die zich verbonden voelen met de doelstellingen van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan werkbezoeken en workshops op de werkterreinen van Zichtbaar, Bruikbaar en Houdbaar. Maar ook aan de jaarlijkse netwerkdag van Netwerk Oorlogsbronnen, de landelijke conferentie van Wikimedia, een bijeenkomst van SIMIN (Sectie Informatieverzorging Musea in Nederland van de Museumvereniging), een studiedag van Erfgoed Gelderland of een event van KIA en KVAN. En natuurlijk de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid, die dit jaar plaatsvindt op 4 november.

Stuur je ideeën in

Instellingen gaan met elkaar in gesprek, presenteren eigen praktijkvoorbeelden en geven workshops en uitleg over hulpmiddelen die binnen het netwerk zijn ontwikkeld. De nieuwe netwerken Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur en Podiumkunst.net presenteren zichzelf en de stand van zaken binnen hun sectoren. Gebruikers tonen ten slotte wat er mogelijk is met verbonden digitaal erfgoed en wat voor nieuwe inzichten dit met zich meebrengt.

Heb je suggesties voor een activiteit? Laat het ons weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Gerelateerde evenementen