LTO Zip DCC DAT Jaz SCSI SAS Floptical? Het HomeComputerMuseum leest het uit!

  • Donderdag 20 januari 2022

  • Online

  • 13.00 - 14.00 uur


A

AV-materiaal op een floppy, een laser disc of een andere digitale drager? Grote kans dat je de informatie op deze fysieke dragers niet meer kunt uitlezen. In dit webinar van AVA_Net en NDE vertelt Bart van den Akker over het HomeComputerMuseum en de mogelijkheden van de zelfverwerkingsstraat.


Wie kent het niet, AV-materiaal op een floppy, een laser disc of een andere digitale drager. Grote kans dat je de informatie op deze fysieke dragers niet meer kunt uitlezen. Uit een onderzoek binnen NDE blijkt namelijk dat bijna 80% van de deelnemende erfgoedinstellingen beschikt over fysieke dragers met digitale informatie die nog niet duurzaam toegankelijk is gemaakt binnen een digitaal archief. Verder heeft bijna 40% van deze instellingen fysieke dragers die ze niet meer kunnen uitlezen.

Loop je tegen dit probleem aan, dan heeft het HomeComputerMuseum een praktische oplossing: een zelfverwerkingsstraat. Hoe werkt het, wat voor zaken komen zij tegen en welke oplossingen kunnen zij bieden? Je hoort het tijdens het AVA_Net webinar op 20 januari.

HomeComputerMuseum

Het HomeComputerMuseum is een interactief museum waar de geschiedenis van de thuiscomputer wordt geconserveerd en gepresenteerd. Erfgoedinstellingen kunnen hier hun erfgoedmateriaal op fysieke dragers (laten) uitlezen – en daarmee de informatie veiligstellen. Naast de paar duizend computers vanaf de jaren zeventig tot negentig, is er grote kans dat het museum ook de juiste software heeft.

Het webinar

Tijdens dit webinar vertelt initiatiefnemer Bart van den Akker over het HomeComputerMuseum en de mogelijkheden van de zelfverwerkingsstraat. De moderatie is in handen van René Duursma van de Groninger Archieven.

Dit AVA_Net webinar vindt plaats in samenwerking met het NDE. Wil je alvast meer weten over Bart van en Akker het HomeComputerMuseum? Lees meer en beluister de podcast.

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie