Linked open data voor erfgoedinstellingen

  • Dinsdag 14 december 2021

  • Online

  • 10.00 - 16.30 uur


M

Met linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. In twee dagdelen leer je hoe je als erfgoedinstelling linked open data in kunt zetten voor je dienstverlening.


Beeld: SebastianHellmann, CC BY-SA 4.0

De afgelopen jaren is steeds meer erfgoedinformatie digitaal beschikbaar gesteld. Hiermee is ook de vraag om informatie aan elkaar te kunnen linken gegroeid. Linked open data biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid om dit te realiseren. De Nationale Strategie en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) van het Netwerk Digitaal Erfgoed beschrijven hier principes voor.

Door middel van linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. Op die manier wordt een netwerk van erfgoedinformatie gecreëerd. Dit maakt het voor burgers makkelijker om (gerelateerde) informatie te vinden. Steeds meer leveranciers ontwikkelen functionaliteiten die publicatie volgens linked open data mogelijk maken. Het is daarom van belang kennis en inzicht hierover op te doen.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie