Benieuwd wat er écht in je collectiedata staat? Tijdens deze cursus leer je hoe je met OpenRefine zelf een datascan maakt van je exportbestanden. Je…

Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie, zowel fysiek als digitaal. Het collectieplan en het informatieplan vormen de basis van je (digitale) collectie. In deze cursus ga je aan de slag met het opstellen (of vernieuwen) van deze plannen.
De basis voor je digitale collectie is het informatieplan (ook wel informatiebeleidsplan genoemd). Hierin beschrijf je als erfgoedorganisatie hoe je je collectie duurzaam wilt bewaren, verbinden en presenteren.
Wist je dat het sinds de herziening van de Museumnorm in 2020 verplicht is voor geregistreerde musea om een informatiebeleidplan te hebben? Tijdens deze cursusdag maak je met de tool Informatieplanner een eerste opzet voor een nieuw of herzien informatieplan.
De cursus richt zich op medewerkers en vrijwilligers van musea, historische verenigingen, archieven en andere erfgoedorganisaties met een collectie. Het gaat met name om degenen die zich bezighouden met beleid, registratie, digitalisering en de zorg voor de collectie.
Foto: Floris Scheplitz / Erfgoedhuis Zuid-Holland
Benieuwd wat er écht in je collectiedata staat? Tijdens deze cursus leer je hoe je met OpenRefine zelf een datascan maakt van je exportbestanden. Je…
Leer hoe je zelf goede foto’s van te documenteren objecten in je museum kan maken. Aan het einde van deze basiscursus van Erfgoed Zeeland neem…
Op 31 oktober 2025 in de middag klinkt het startschot van de HackaLOD, dé hackathon met erfgoeddata. Ook nu weer vanaf een bijzondere locatie: het…