Wil jij weten hoe je jouw digitale collectie duurzaam kunt bewaren, beheren én presenteren aan een divers publiek? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed…

Ga je als erfgoedorganisatie aan de slag met linked open data? En wil je weten hoe je dit kunt inzetten om je collecties met die van andere organisaties te verbinden? Dan is deze tweedaagse online cursus iets voor jou.
De afgelopen jaren is steeds meer erfgoedinformatie digitaal beschikbaar gesteld. Hiermee is ook de vraag om informatie aan elkaar te kunnen linken gegroeid. Linked open data biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid om dit te realiseren. De Nationale Strategie en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) van het Netwerk Digitaal Erfgoed beschrijven hier principes voor.
Door middel van linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. Op die manier wordt een netwerk van erfgoedinformatie gecreëerd. Dit maakt het voor burgers makkelijker om (gerelateerde) informatie te vinden. Steeds meer leveranciers ontwikkelen functionaliteiten die publicatie volgens linked open data mogelijk maken. Het is daarom van belang kennis en inzicht hierover op te doen.
Na afloop van de cursus hebben de deelnemers inzicht in de mogelijkheden van linked open data voor de organisatie en zijn geïnspireerd geraakt om deze toe te passen. Daarnaast hebben deelnemers nagedacht over vervolgstappen die de implementatie van linked open data mogelijk maken.
De cursus is bedoeld voor medewerkers (managers, informatiebeheerders, collectiebeheerders etc.) van erfgoedinstellingen (archieven, historische verenigingen, musea, bibliotheken etc.) die willen weten wat de kracht van linked open data voor hun collecties is. Voorkennis over applicaties, systemen en metadatamodellen is niet nodig.
De cursus vindt online plaats op 3 en 10 november van 10-13 uur.
Wil jij weten hoe je jouw digitale collectie duurzaam kunt bewaren, beheren én presenteren aan een divers publiek? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed…
De RECHARGE Academy brengt participatieve praktijken en duurzame bedrijfsmodellen samen om de culturele sector te versterken. Door sectoroverschrijdende samenwerking en gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen, draagt de…
Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie,…