Linked open data voor erfgoedinstellingen

  • Vrijdag 3 november 2023

  • Online

  • 10.00 - 13.00 uur


G

Ga je als erfgoedorganisatie aan de slag met linked open data? En wil je weten hoe je dit kunt inzetten om je collecties met die van andere organisaties te verbinden? Dan is deze tweedaagse online cursus iets voor jou.


De afgelopen jaren is steeds meer erfgoedinformatie digitaal beschikbaar gesteld. Hiermee is ook de vraag om informatie aan elkaar te kunnen linken gegroeid. Linked open data biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid om dit te realiseren. De Nationale Strategie en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) van het Netwerk Digitaal Erfgoed beschrijven hier principes voor.

Door middel van linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. Op die manier wordt een netwerk van erfgoedinformatie gecreëerd. Dit maakt het voor burgers makkelijker om (gerelateerde) informatie te vinden. Steeds meer leveranciers ontwikkelen functionaliteiten die publicatie volgens linked open data mogelijk maken. Het is daarom van belang kennis en inzicht hierover op te doen.

Resultaat

Na afloop van de cursus hebben de deelnemers inzicht in de mogelijkheden van linked open data voor de organisatie en zijn geïnspireerd geraakt om deze toe te passen. Daarnaast hebben deelnemers nagedacht over vervolgstappen die de implementatie van linked open data mogelijk maken.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor medewerkers (managers, informatiebeheerders, collectiebeheerders etc.) van erfgoedinstellingen (archieven, historische verenigingen, musea, bibliotheken etc.) die willen weten wat de kracht van linked open data voor hun collecties is. Voorkennis over applicaties, systemen en metadatamodellen is niet nodig.

Data

De cursus vindt online plaats op 3 en 10 november van 10-13 uur.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie