Lancering wegwijzers voor erfgoedinstellingen

  • Donderdag 25 maart 2021

  • Online

  • 11.00-16.00 uur


O

Op 25 maart vindt de lancering plaats van drie handige tools om digitale informatie duurzaam toegankelijk te houden. Het gaat om de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid, de Wegwijzer Voorkeursformaten en de Wegwijzer Certificering. Sluit tussen 11 en 16 uur aan bij één of meer onderdelen van dit interactieve event. We starten met een NDE-vragenuur over de wegwijzers, gevolgd door workshops.


Over de wegwijzers

De drie wegwijzers zijn alle ontwikkeld binnen het NDE. Op 25 maart wordt het beheer van de wegwijzers overgedragen aan partners in het netwerk.

  • De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid (beheer: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) biedt hulp bij het opstellen van duurzaamheidsbeleid. Hiermee kun je als erfgoedinstelling je beleid stap-voor-stap opbouwen op een manier die past bij de inrichting van je organisatie en de digitale informatie die je in beheer hebt.
  • De Wegwijzer Voorkeursformaten (beheer: Regionale Historische Centra) biedt een overzicht van bestandsformaten die erfgoedinstellingen gebruiken en en helpt instellingen bij het opzetten van beleid op voorkeursformaten via een interactief stappenplan.
  • De Wegwijzer Certificering (beheer: DANS) ondersteunt instellingen bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. De focus ligt hierbij op CoreTrustSeal-certificering.

Programma

11-12 uur Lancering van de wegwijzers

Om 11 uur is de feestelijke lancering van de drie wegwijzers. We nodigen je van harte uit om de lancering bij te wonen, de wegwijzers te ontdekken en je vragen aan de projectleiders te stellen.

Aanmelden voor dit onderdeel hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link: zoom.us/j/99332281218.

13-14 uur Workshop Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid

Tijdens de workshop gaan we aan de slag met de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid. We schetsen de eerste contouren van dit beleid, stellen vast waaruit dit zou moeten bestaan en hoe je dit vervolgens kunt beschrijven. Daarna bekijken we hoe je dit kunt implementeren in je organisatie. Aan het eind van de workshop weet je wat duurzaamheidsbeleid is en waarom het belangrijk is om dit te bepalen. Je weet waaruit een duurzaamheidsbeleid kan bestaan en hoe je dit stap voor stap opbouwt en implementeert. De workshop is bedoeld om hands-on met elkaar aan de slag te gaan. Daarom vragen we deelnemers om enige voorbereiding: het doornemen van geselecteerde aandachtsgebieden in de Wegwijzer en het doornemen van de Levels of Digital Preservation.

14-15 uur Workshop Wegwijzer Certificering

In de workshop Wegwijzer Certificering nemen we je aan de hand van praktijkcases mee in de gloednieuwe wegwijzer. We leggen uit wat certificering is, wat het betekent voor de betrouwbaarheid van je digitale archief en laten zien wat er nodig is bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. Ook laten we zien hoe je de hulpmiddelen uit de wegwijzer voor je eigen instelling kunt gebruiken. Er is volop tijd voor het stellen van vragen aan ervaringsdeskundigen.

15-16 uur Workshop Wegwijzer Voorkeursformaten

In de workshop Wegwijzer Voorkeursformaten gaan we aan de slag met de wegwijzer onder begeleiding van de Expertisegroep Voorkeursformaten. Stap voor stap nemen we je mee in de mogelijkheden en functionaliteiten van de wegwijzer. We leggen enkele basisbegrippen uit over bestandsformaten en voorkeursformaten. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je maakt je eigen instellingspagina aan, je doet onderzoek in het register en je doorloopt het interactieve stappenplan. Zo leg je in de workshop de basis voor voorkeursformatenbeleid – om naderhand zelf voort te zetten. Schrijf je nu in!

Meer informatie

We hopen je te zien op donderdag 25 maart! Bij de lancering, bij een van de workshops, of bij álle onderdelen van het programma. Wacht niet te lang met inschrijven voor de workshop van je keuze, er geldt een maximum van 20 deelnemers per workshop. Voor de lancering om 11 uur kun je zonder aanmelding aansluiten. Vragen? Stel ze aan  marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Specifiek voor AV-collectiebeheerders

Op 13 april organiseert AVA_Net speciaal voor AV-collectiebeheerders een webinar rondom de Wegwijzer Voorkeursformaten. Werk je met gedigitaliseerd AV-materiaal? Dan wil je ook hierbij aanwezig zijn! Meer informatie over het webinar 'Wegwijzer Voorkeursformaten: een online tool voor een duurzaam beleid op AV-bestandsformaten' vind je bij AVA_Net.

Ga naar de website van AVA_Net

Gerelateerde evenementen

Start cursus van Radboud Academy: Duurzaam Digitaal Erfgoed

De digitale infrastructuur stelt nieuwe eisen aan de ontsluiting en presentatie van erfgoed. In deze science-based cursus, waarin de Radboud Universiteit samenwerkt met de Universiteit…

Cursus

Vrijdag 4 oktober 2024

Limburgs Museum, Venlo

9.30 -16.00 uur

Implementatie
Cursus Datawerkplaats Friesland: Auteursrecht I

Wat betekent auteursrecht voor erfgoedorganisaties? In deze cursus van de Datawerkplaats Friesland komen de basisprincipes van auteursrecht aan bod en hoe je het als erfgoedorganisatie…

Cursus

Woensdag 23 oktober 2024

Fries Museum, Leeuwarden

10.00 - 16.00 uur

Implementatie
Cursus Datawerkplaats Friesland: Auteursrecht II

Duik dieper in auteursrecht voor erfgoedorganisaties tijdens de tweede auteursrechtsessie van de Datawerkplaats Freisland. Ontdek de mogelijkheden van citaatrecht, de voordelen van de AVG en…

Cursus

Dinsdag 10 december 2024

N.t.b.

10.00. -16.00 uur

Implementatie