HackaLOD Online – thema GEO

  • Vrijdag 08-01-21

  • Online

  • 15.00-16.00 uur


I

n de aanloop naar de fysieke HackaLOD in 2021 komen erfgoedhackers om de veertien dagen online samen. De te behandelen thema’s hebben altijd een relatie tot linked open data en/of erfgoedinformatie. Praat je op 8 januari mee over geografische (geo)componenten?


Denk bij geocomponenten aan steden en hele regio’s tot wateren en specifieke adressen. Dat bepaalde beroepen in specifieke gebieden meer beoefend werden en dat sommige namen in bepaalde regio’s populairder waren, is algemeen bekend. Maar hoe dat gegroeid is en wat voor invloed dat nog steeds heeft op ons dagelijks leven, kan inspiratie bieden voor nieuwe HackaLOD-projecten. We verkennen een aantal ontwikkelingen, en daarmee kansen en mogelijkheden.

De HackaLOD Online-bijeenkomsten zijn via het vaste Zoom-kanaal (Meeting ID: 785 123 5321). Alle andere activiteiten verlopen via het HackaLOD-kanaal op Discord.

HisGis

Toelichting door Thomas Vermaut (Humanities Cluster, KNAW)

His staat voor historisch en GIS voor Geografisch Informatiesysteem. GIS is een digitaal pakket voor het verwerken van ruimtelijke informatie: kaarten op het scherm met daarachter informatie over wat erop te zien is. Waar je met TomTom door het hier en nu kan navigeren, kan je met HisGis door het verleden reizen.

De fundering van HisGis bestaat uit het gedigitaliseerde oudste kadaster, gestart in de Franse tijd. Het Napoleontisch kadaster is te beschouwen als de eerste systematische en complete inventarisatie van bodem, bezit en kapitaal over drie miljoen percelen in Nederland. Een startpunt voor veel langetermijnstudies. Op deze fundering sluiten chronologische en thematische kaartlagen aan, waarmee het veel mogelijkheden biedt voor hedendaagse toepassingen. Meer informatie op de website van HisGis

World Historical Gazetteer

Toelichting door Rombert Stapel (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)

De World Historical Gazetteer (WHG) indexeert data over plaatsen uit historische bronnen. Data is afkomstig van onderzoeksprojecten en individuen die het verleden vanuit vele disciplinaire perspectieven bestuderen.

Op basis van een gigantische, groeiende bak aan wetenschappelijke gegenereerde onderzoeksgegevens met plaats en tijd als uitgangspunt kunnen redenaties worden gebouwd en visualisaties gemaakt. Na verloop van tijd zal een grote verscheidenheid aan verbindingen tussen plaatsen ontstaan. Meer informatie op de website van WHG.

Erfgeo / Geothesaurus

Toelichting door Joop Vanderheiden (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

Dankzij tal van bronnen kent de Geothesaurus tienduizenden (historische) plaatsnaamvarianten. Alleen voor Utrecht al 37, waaronder Uytrecht, Uuytrechten en Traiectum. Omdat we uit veel bronnen ook de periode kunnen halen waarin een naamvariant gebruikt werd, kan je mooi zien wanneer welke variant in zwang was. Via Erfgeo.nl is de Geothesaurus doorzoekgemaakt (inclusief API). Erfgeo.nl was een van de resultaten van het project Erfgoed & Locatie dat in 2015 is afgerond. Meer informatie op de website van Erfgeo

Discussie naar aanleiding van deze drie presentaties

En hoe nu verder? Waar zien we overlap of mogelijkheden voor samenwerking? En wat kunnen we er mee vanuit linked open data-perspectief?

Rondje voor ideeën, plannen, vragen, problemen…

Wie wil wat delen? Wat zijn hobbels waar je wel een frisse blik bij kan gebruiken of wil je iets demonstreren ter peer review? Dit is het moment!

De HackaLOD Online-bijeenkomsten zijn via het vaste Zoom-kanaal (Meeting ID: 785 123 5321). Alle andere activiteiten verlopen via het HackaLOD-kanaal op Discord.

Gerelateerde evenementen