Digitaal erfgoed

 • Donderdag 29 februari 2024

 • Amersfoort

 • 13.00 - 16.30 uur


H

Hoe zorg jij dat je als erfgoedprofessional meegaat met de tijd? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed Academie leer je hoe je jouw collecties digitaliseert en hoe je deze zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maakt. Om musea én je online gebruiker te bedienen, nu en in de toekomst.


Programma

Digitalisering biedt veel nieuwe mogelijkheden voor de beleving van erfgoed. Het is dé ideale manier om je collectie duurzaam te bewaren, te beheren en nieuwe doelgroepen te bereiken. Bovendien verbind je je collectie makkelijker aan die van anderen, bijvoorbeeld als je ze samen wilt presenteren.

Hoe digitaal is jouw collectie? En hoe zet jij hierin de volgende stap? Om jou als erfgoedprofessional te helpen, ontwikkelde het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een Zelfscan en een Informatieplanner. Met deze handvatten leer je tijdens onze cursus hoe je je digitale collecties zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maakt. Je stelt prioriteiten en maakt een concreet actieplan dat voldoet aan de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarna ben jij klaar voor het digitale tijdperk.

Waarom deze cursus?

 • Leer hoe je jouw erfgoed digitaliseert en jouw online gebruiker bedient.
 • Maak je digitale collecties toegankelijk en verbind ze met andere erfgoedinformatie.
 • Creëer een concreet actieplan voor nu en de komende jaren.

Voor wie?

De cursus is afgestemd op erfgoedprofessionals die (mede)verantwoordelijk zijn voor het digitaliserings- en/of informatiebeleid binnen hun organisatie. In deze cursus zet je theorie om naar praktijk. Je krijgt concrete tips en informatie waar je meteen mee aan de slag kunt in je werk.

Wanneer?

De cursus bestaat uit een combinatie van fysieke en online bijeenkomsten:

 • 29 februari 2024, 13.00 tot 16.30.
 • 7 maart 2024, 13.00 tot 16.30 uur.
 • 19 maart 2024, 13.00 tot 16.30 uur.
 • 2 april 2024, 13.00 tot 16.30 uur.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 525,00 (excl. 21% btw) per persoon.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd en verzorgd door de Erfgoed Academie. Docent is Sies Vonk, zelfstandig adviseur digitaal erfgoed.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

  Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

  Implementatie