Digitaal erfgoed: zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties

  • Maandag 9 oktober 2023

  • Amersfoort en online

  • 14.00 - 16.30 uur


H

oe staat jouw erfgoedorganisatie ervoor als het gaat om het duurzaam beheren en toegankelijk maken van digitaal erfgoed? En ben je klaar voor de volgende stap? Ontdek het tijdens de vierdaagse cursus Digitaal Erfgoed.


Goede zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed zijn van groot belang om de online gebruiker te kunnen bedienen, nu en in de toekomst. Dat vraagt om visie, kennis, vaardigheden en een goed plan van aanpak.

Hoe kun je je digitale erfgoed nog beter duurzaam behouden voor de toekomst? Of zorgen dat je digitale collecties optimaal toegankelijk zijn en verbonden met andere erfgoedinformatie? En hoe zichtbaar is je digitale collectie voor (potentiële) gebruikers? Hoe bereik je hen? Hoe kun je inspelen op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld een toekomstig digitaal Nationaal Historisch Museum? Hoe zorg je ervoor dat jouw digitale collectie straks bruikbaar en vindbaar is voor een online museum?

Dit zijn vragen waar erfgoedinstellingen dagelijks mee geconfronteerd worden. Omdat iedere erfgoedinstelling zijn eigen doelstellingen, mogelijkheden en uitdagingen heeft als het gaat om digitaal erfgoed, is een oplossing op maat gewenst.

Programma

In deze cursus ga je aan de slag met de Zelfscan en Informatieplanner om te onderzoeken hoe je als erfgoedinstelling aan kunt sluiten bij de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Basiskennis over houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van digitaal erfgoed en de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
  • Leren werken met de Zelfscan Digitaal Erfgoed, een hulpmiddel om een beeld te krijgen van hoe ver je organisatie is met het beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed.
  • Interpretatie en prioritering van de resultaten en aanbevelingen uit de Zelfscan.
  • Het opstellen van een informatieplan n.a.v. de analyse uit de Zelfscan met behulp van de Informatieplanner.

Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers zelf in staat om met de resultaten van de zelfscan een informatieplan te schrijven met concrete acties die uit te voeren zijn voor de op dat moment haalbare aanbevelingen uit de Zelfscan. Hiermee wordt digitale collectie van de instelling beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar.

Voor wie?

De cursus is afgestemd op erfgoedprofessionals, die (mede)verantwoordelijk zijn voor het digitaliserings- en/of informatiebeleid binnen een organisatie.

Wanneer?

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten.

  • 9 oktober 2023, 14.00 tot 16.30 uur (online)
  • 16 oktober 2023, 12.00 tot 16.30 uur (Amersfoort)
  • 30 oktober 2023, 14.00 tot 16.30 uur (online)
  • 13 november 2023, 12.00 tot 16.30 uur (Amersfoort)

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 525,00 (excl. 21% btw) per persoon.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd en verzorgd door de Erfgoedacademie, in nauwe samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed. Docent is Sies Vonk, Adviseur & Projectleider digitaal erfgoed. De experts tijdens deze cursus zijn o.a. Tamara van Zwol, Netwerkcoördinator Digitaal Erfgoed Houdbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed; Ed de Heer, Projectleider, Nationaal Archief; Nienke van Schaverbeke, Beeld & Geluid; Bibi van Bodegom, digitaal-erfgoed-coach; Annette Gaalman, digitaal-erfgoed-coach en Peer Verbruggen, digitaal-erfgoed-coach.

Gerelateerde evenementen