Digitaal erfgoed: zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties

 • Maandag 23 januari 2023

 • Amersfoort en online

 • 14.00 - 16.30 uur


D

eze cursus is uitgesteld naar begin 2023! Hoe staat jouw erfgoedorganisatie ervoor als het gaat om het duurzaam beheren en toegankelijk maken van digitaal erfgoed voor je gebruikers? En hoe kun je hierin een volgende stap zetten? Je leert het in 4 dagdelen tijdens de cursus Digitaal Erfgoed.


Goede zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed zijn van groot belang om de online gebruiker te kunnen bedienen, nu en in de toekomst. Dat vraagt om visie, kennis, vaardigheden en een goed plan van aanpak.

Hoe kun je je digitale erfgoed nog beter duurzaam behouden voor de toekomst? Of zorgen dat je digitale collecties optimaal toegankelijk zijn en verbonden met andere erfgoedinformatie? En hoe zichtbaar is je digitale collectie voor (potentiële) gebruikers? Hoe bereik je hen? Hoe kun je inspelen op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld een toekomstig digitaal Nationaal Historisch Museum? Hoe zorg je ervoor dat jouw digitale collectie straks bruikbaar en vindbaar is voor een online museum?

Dit zijn vragen waar erfgoedinstellingen dagelijks mee geconfronteerd worden. Omdat iedere erfgoedinstelling zijn eigen doelstellingen, mogelijkheden en uitdagingen heeft als het gaat om digitaal erfgoed, is een oplossing op maat gewenst.

Programma

In deze cursus ga je aan de slag met de Zelfscan en Informatieplanner om te onderzoeken hoe je als erfgoedinstelling aan kunt sluiten bij de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Onderwerpen die aan bod komen:

 • Basiskennis over houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van digitaal erfgoed en de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
 • Leren werken met de Zelfscan Digitaal Erfgoed, een hulpmiddel om een beeld te krijgen van hoe ver je organisatie is met het beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed.
 • Interpretatie en prioritering van de resultaten en aanbevelingen uit de Zelfscan.
 • Het opstellen van een informatieplan n.a.v. de analyse uit de Zelfscan met behulp van de Informatieplanner.

Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers zelf in staat om met de resultaten van de zelfscan een informatieplan te schrijven met concrete acties die uit te voeren zijn voor de op dat moment haalbare aanbevelingen uit de Zelfscan. Hiermee wordt digitale collectie van de instelling beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar.

Voor wie?

De cursus is afgestemd op erfgoedprofessionals, die (mede)verantwoordelijk zijn voor het digitaliserings- en/of informatiebeleid binnen een organisatie.

Wanneer?

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten.

 • maandag 23 januari, 13.30 tot 16.00 uur, online
 • maandag 30 januari, 13.30 tot 16.00 uur, locatie in Amersfoort
 • maandag 6 februari,  13.30 tot 16.00 uur, online
 • maandag 13 februari, 13.30 tot 16.00 uur, locatie in Amersfoort

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 425,00 (excl. 21% btw) per persoon. Twee of meer deelnemers van dezelfde organisatie krijgen 10% korting.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd en verzorgd door de Erfgoedacademie, in nauwe samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed. Docent is Sies Vonk, Adviseur & Projectleider digitaal erfgoed. De experts tijdens deze cursus zijn o.a. Tamara van Zwol (Manager Houdbaar – Netwerk Digitaal Erfgoed), Ed de Heer (Projectleider – Nationaal Archief), Nienke van Schaverbeke (Product Manager Heritage & Research – Beeld & Geluid), verschillende digitaal-erfgoed-coaches.

Gerelateerde evenementen