Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
UITGESTELD: Alles over collectieregistratiesystemen en linked open data
DEZE BIJEENKOMST WORDT VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN VERSCHOVEN NAAR VOORJAAR 2022. DEELNEMERS HEBBEN EEN E-MAILBERICHT ONTVANGEN
Ben je bezig met collectiebeheer? Wil je meer weten over collectieregistratiesystemen en wat er op dit vlak gebeurt? Tijdens deze informatiemiddag word je snel op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen op het gebied van collectieregistratiesystemen en linked open data. Leveranciers en gebruikers van verschillende systemen laten zien hoe zij deze implementeren. Ook kun je zelf in gesprek met collega’s en leveranciers tijdens de informatiemarkt.
De afgelopen jaren hebben softwareleveranciers en hun klanten hard gewerkt om de collectieregistratiesystemen beter geschikt te maken om erfgoed te verbinden. Zo bieden de verschillende systemen nu meer mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzame identifiers toe te kennen, informatiebronnen als linked open data te publiceren en om gestandaardiseerde terminologiebronnen te gebruiken. Dit gebeurt altijd in de ‘bronsystemen’. Dat zijn meestal collectieregistratiesystemen waarin erfgoedcollecties digitaal beschreven worden. Zo maken we erfgoed bruikbaar bij de bron en beschikbaar voor iedereen.
Bouwen aan het netwerk van erfgoedinformatie
Tijdens deze informatiemiddag in de Heineken Experience presenteren we de stand van zaken aan de hand van praktijkvoorbeelden bij erfgoedorganisaties. Enno Meijers (domeinmanager NDE Bruikbaar) schetst de actuele mogelijkheden en achtergronden waarmee we samen het netwerk van erfgoedinformatie kunnen invullen. Vijf leveranciers van collectieregistratiesystemen laten, samen met hun klant(en), in korte presentaties zien hoe zij werken met linked open data, het NDE Datasetregister en het Termennetwerk. Het NDE Datasetregister is een cruciale component en projectleider Bob Coret zal de werking ervan uitleggen. Dimitra Atsidis (Beeld en Geluid) laat zien hoe de Digitale Collectie in de toekomst gaat doorbouwen op de linked open data en het Datasetregister voor de aanlevering aan Europeana.
Voor wie
De informatiemiddag is interessant voor iedereen die te maken heeft met collectiebeheer en collectieregistratiesystemen, zoals (bedrijfs)archieven, bibliotheken, musea, wetenschappelijke instellingen.
Inschrijven
Deze bijeenkomst wordt uitgesteld. Heb je je al ingeschreven, dan informeren we je te zijner tijd per mail over een nieuwe datum.
Oorspronkelijk programma
- Inloop vanaf 12.30 uur, het programma begint om 13 uur
- Introductie ‘Bruikbaar vanuit de bron’ door Enno Meijers
- Updates over collectieregistratiesystemen aan de hand van voorbeeldimplementaties:
door leveranciers met de klant (max. 10 minuten per pitch)
– Axiell Collections
– C-IT
– Deventit
– Kleksi
– De Ree
– Picturae - Ontwikkelingen Omeka-S, Solid CRS en LDWizard door Sjors de Valk
- Bruikbaarheid van de ’tussenlaag’:
– NDE Datasetregister door Bob Coret
– Vernieuwing Digitale Collectie door Dimitra Atsidis - Vooruitblik NDE Bruikbaar-programma 2022 e.v.
- Informatiemarkt met stands van Axiell, DeventIT, C-IT, De Ree Archiefsystemen, Kleksi, Picturae, Spinque, Delving, Triply, het NDE Bruikbaar-team (Datasetregister, Termennetwerk) en de provinciale digitaal-erfgoed-coaches.
Leveranciers die hier niet genoemd zijn, maar ook graag op de informatiemarkt willen staan, kunnen contact opnemen met wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.
November 2021: Maand van het digitaal erfgoed
'Alles over collectieregistratiesystemen en linked open data' vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er verder allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?
Bekijk het programmaGerelateerde evenementen
Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…
IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…