Linked open data voor erfgoedinstellingen

  • Dinsdag 14 december 2021

  • Online

  • 10.00 - 16.30 uur


M

Met linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. In twee dagdelen leer je hoe je als erfgoedinstelling linked open data in kunt zetten voor je dienstverlening.


Beeld: SebastianHellmann, CC BY-SA 4.0

De afgelopen jaren is steeds meer erfgoedinformatie digitaal beschikbaar gesteld. Hiermee is ook de vraag om informatie aan elkaar te kunnen linken gegroeid. Linked open data biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid om dit te realiseren. De Nationale Strategie en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) van het Netwerk Digitaal Erfgoed beschrijven hier principes voor.

Door middel van linked open data kunnen collecties over de grenzen van afzonderlijke erfgoedinstellingen gekoppeld worden. Op die manier wordt een netwerk van erfgoedinformatie gecreëerd. Dit maakt het voor burgers makkelijker om (gerelateerde) informatie te vinden. Steeds meer leveranciers ontwikkelen functionaliteiten die publicatie volgens linked open data mogelijk maken. Het is daarom van belang kennis en inzicht hierover op te doen.

Gerelateerde evenementen

Zuid-Hollands koloniaal erfgoed zichtbaar op Wikipedia

De aandacht voor slavernij- en koloniale geschiedenis neemt toe, mede door recente excuses van de Nederlandse regering en onderzoek in Zuid-Holland. In drie bijeenkomsten, georganiseer…

Cursus

Vanaf 13 maart

N.t.b.

10.00 - 15.00 uur

Zichtbaar
Transformation Digital Art 2025

Transformation Digital Art is het jaarlijkse internationale symposium van LI-MA, gericht op het waarborgen van de toekomst van digitale kunst. Nationale en internationale deelnemers uit…

Symposium

20 en 21 maart 2025

LI-MA, Amsterdam

10.00 - 17.00 uur

Implementatie