Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie,…

De aandacht voor slavernij- en koloniale geschiedenis neemt toe, mede door recente excuses van de Nederlandse regering en onderzoek in Zuid-Holland. In drie bijeenkomsten, georganiseer door Erfgoedhuis Zuid-Holland, leren deelnemers onder andere hun historische kennis te verdiepen en Wiki-platforms, zoals Wikipedia, te verrijken met koloniale geschiedenis.
Sinds enkele jaren is de aandacht voor slavernij en koloniale geschiedenis sterk gegroeid. De Nederlandse regering en de Koning hebben in 2023 officieel excuses aangeboden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Ook provincie Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan naar haar betrokkenheid. Daarnaast doen erfgoedorganisaties langs de Erfgoedlijnen onderzoek naar herkomst van hun collecties en de verhalen die verbonden zijn met hun locaties.
Deze onderzoeksresultaten leveren belangrijke, nieuwe perspectieven en inzichten op. Het is belangrijk om deze informatie voor een breed publiek te ontsluiten.
Veel onderzoekers en geïnteresseerden starten hun onderzoek op internet. Wikipedia, de gratis encyclopedie, is hiervoor een belangrijk startpunt. Of bijvoorbeeld het bekijken van afbeeldingen van vondsten via Wikimedia Commons. Het is dus belangrijk om de nieuwste informatie en inzichten hier te ontsluiten. Bovendien stimuleert Wikimedia Nederland om informatie op het platform te verrijken met nieuwe perspectieven.
Tijdens drie bijeenkomsten – op 13 en 26 maart en 9 april – krijg je als deelnemer de kans om:
Bij te dragen aan het verrijken van Wiki-platforms, zoals Wikipedia, met objecten en informatie over de koloniale geschiedenis.
Deze cursus is specifiek gericht op erfgoedgemeenschappen, die zich verbonden voelen met slavernij- en koloniale geschiedenis.
Daarnaast is de bijeenkomst bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen. Ook onderzoekers van kennisinstellingen en Wikipedianen zijn van harte uitgenodigd.
Je hoeft geen voorkennis te hebben van werken met de diensten van Wikipedia.
Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie,…
Leer hoe je zelf goede foto’s van te documenteren objecten in je museum kan maken. Aan het einde van deze basiscursus van Erfgoed Zeeland neem…
Herken je dit: typfouten, extra spaties of namen die op verschillende manieren zijn geschreven? Deze problemen kunnen je collectieregistratie behoorlijk ‘vervuilen’. Gelukkig kun je met…