Terugblik Green IT-event: Bewustwording cruciaal voor vermindering CO2-impact van digitaal erfgoed

23 november 2023


D

De Maand van het digitaal erfgoed trapte af met het event ‘Bewust bewaren’. Deze bijeenkomst stond in het teken van de mogelijkheden om de CO2-impact van digitaal erfgoed te verminderen. Wat hebben de deelnemers meegenomen?


Beeld: negmardesign via 123rf

‘Onderwerp op de kaart zetten’

‘Iedereen weet dat vliegen slecht is voor het milieu, maar doet het toch. Dat het bingewatchen van series op streamingsdiensten ook veel impact heeft op het energieverbruik, is veel minder bekend. Er zal een aanzienlijke inspanning nodig zijn om dit onderwerp blijvend op de kaart te zetten,’ zegt Boukje Wolters, adviseur digitale informatie/e-depot bij Streekarchief Voorne-Putten.

‘Een plek in beleid en dagelijkse praktijk’

‘Digitale duurzaamheid verdient een plek in het beleid en de dagelijkse praktijk voor het behoud van cultureel erfgoed,’ vult Marieke Houtekamer, digitaal-erfgoed-coach bij Erfgoed Zeeland, aan. ‘Door dit event ben ik me bewuster geworden van de hoeveelheid middelen die nodig zijn voor de opslag van digitaal cultureel erfgoed. Het onderstreept de noodzaak om ons te realiseren dat de middelen om digitaal erfgoed duurzaam te ontsluiten en te bewaren beperkt zijn.

‘Waar ik morgen mee aan de slag wil?’

‘Ten eerste: bewustwording,’ antwoordt Heleen Regenspurg, projectmedewerker bij Erfgoed Brabant, kort en krachtig. En er is meer: volgens Marieke Houtekamer zet dit duurzaamheidsvraagstuk ons aan tot het stellen van fundamentele vragen. Bijvoorbeeld: wat willen we echt bewaren voor de toekomst? En hoe vinden we een balans tussen efficiënte en betaalbare opslag, terwijl we voldoen aan de geldende preserveringsstandaarden?

Coen van der Stappen, wetenschappelijke informatie-specialist bij Universiteit Utrecht, verwacht dat er nog lange weg is te gaan. ‘Maar net zoals er nu een omslag is wat betreft fysieke bewaring, zoals nieuwe manieren van depotbouw en klimatisering, zal dat ook voor digitalisering en digitale bewaarbeleid – hopelijk – steeds belangrijker worden.’

‘Laat directies deze initiatieven ondersteunen’

‘Op dit event verzamelde zich een groep mensen die met heel hun hart aan dit thema willen werken, en mensen die heel praktische ideeën wilden delen,’ besluit zelfstandig projectleider Wietske Donkersloot. ‘Als we elkaar hierin blijvend vinden en als directies deze initiatieven gaan ondersteunen, dan kunnen we zeker impact maken.’

NDE-Netwerkgroep Green IT

Het event ‘Bewust bewaren’ vond plaats in het kader van een bewustwordingscampagne die de NDE-Netwerkgroep Green IT dit jaar is gestart. De campagne krijgt een vervolg in 2024.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws