Kennisdag Collecties en Connecties 2023

  • Maandag 12 juni 2023

  • RCE, Amersfoort

  • 10.00-16.30 uur


D

De jaarlijkse Kennisdag is een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en live bij te praten over actuele collectie­vraagstukken. Het thema is deze keer ‘Collecties in beweging’. Daarbij gaat het in de deelsessies om collecties die niet alleen fysiek, maar ook digitaal in beweging zijn. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert deze dag vol workshops, case studies en presentaties in samenwerking met de Museumvereniging.


Programma

De verschillende deelsessies gaan in op collecties die fysiek in beweging zijn door overdrachten, teruggaves of bruiklenen én op de veranderingen in het denken over collecties waar deze bewegingen uit voortkomen. Denk aan collecties uit een koloniale context, co-waarderen, migratie-erfgoed, herkomstonderzoek en verduurzaming. Partners uit de museale- en erfgoedsector delen onderzoek, bevindingen en gaan het gesprek aan. Deelsessies met betrekking tot digitaal erfgoed zijn:

  • CollectieNederland.nl & Poolparty – betekenisvolle verbindingen maken (Manon Pasmans, RCE)
    Tijdens deze workshop wordt er gekeken hoe het gebruik van thesauri in Poolparty en CollectieNederland.nl kan helpen om sneller betekenisvolle verbindingen te leggen tussen verschillende objecten en datasets en hoe dit zich verhoudt tot het verbeteren van de data aan de bron.
  • Hoe zorgen we ervoor dat een digitaal kunstwerk ook in de toekomst tentoongesteld kan worden? (Gaby Wijers en Joost Dofferhoff, beide LIMA)
    Digitale kunst is steeds beter vertegenwoordigd in Nederlandse collecties. Voor een blijvend begrip van de kunstwerken zelf en hun narratief is het zaak om proactief de werken fysiek en technisch beschikbaar te houden. Sinds 2013 ondersteunt LIMA musea en andere collecties met kennis, diensten en tools om deze kunstwerken te conserveren en duurzaam toegankelijk te houden. Wat betekent dat? Hoe doen we dat? Wat hebben we daarvoor nodig en met wie werken we samen? In de informatiesessies worden deze vragen aan de hand van een digitaal videokunstwerk en een online kunstwerk toegelicht en vragen van deelnemers over hun digitale collectie besproken.
  • Risicomanagement rond digitale erfgoeddata (Sies Vonk, Netwerk Digitaal Erfgoed)
    In het risicomanagement in musea is nog weinig aandacht voor de risico’s van het kwijtraken van digitale informatie. Terwijl dissociatie (ontoegankelijke informatie) deel uitmaakt van de 10 schadefactoren. Wat gebeurt er als (onverhoopt) digitale erfgoedinformatie ontoegankelijk is geworden of zelfs kwijtraakt? Bijvoorbeeld omdat u oude dragers, cd’s of cd-rom niet meer kunt afspelen,  software is verouderd of in het geval van een cyberincident. In de sessie bespreken we praktijkvoorbeelden en de oplossingen die daarvoor gevonden zijn. Met als uitgangspunt: voorkomen is beter dan genezen.
  • Up-to-date houden van collectiebeheersystemen (Wilbert Helmus, Netwerk Digitaal Erfgoed)
    Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) zetten musea en andere erfgoedorganisaties sinds 2015 gezamenlijk stappen om erfgoed in het digitale domein bij elkaar te brengen. Dat gebeurt bij de organisaties zelf, het zogenaamde delen ‘vanuit de bron’. De mogelijkheden van linked data worden daarbij ingezet voor een rijkere gebruikerservaring. Daarvoor is het van belang dat musea kunnen werken met up-to-date collectiebeheersystemen. In de informatiesessie bespreken we welke stappen musea hiervoor concreet kunnen zetten, welke kansen dit biedt op de langere termijn en wat de mogelijkheden zijn voor ondersteuning binnen het Netwerk.

Aanmelden

Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dat kan tot 30 mei. Om zoveel mogelijk instellingen de kans te geven zich aan te melden, mogen zich per instelling maximaal twee personen aanmelden.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

    Donderdag 13 juni 2024

    ECC Leiden

    9.30 - 18.00 uur

      Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

      Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

      • Symposium

      Donderdag 6 juni 2024

      De Bazel, Amsterdam

      13.00 - 16.40 uur

        Zichtbaar