Zo draag je bij aan de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed

29 november 2022


D

De ene organisatie verbindt termen aan erfgoedinformatie, de andere deelt informatie over datasets in het Datasetregister. Het zijn stuk voor stuk bijdragen aan de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed. Op die manier brengen we het verspreide digitaal erfgoed bij elkaar. De nieuwe brochure ‘De koers van digitaal erfgoed in Nederland’ schetst in het kort hoe deze infrastructuur eruitziet en hoe je hier verdere stappen in kunt nemen.


Sinds 2015 zetten erfgoedorganisaties gezamenlijk stappen om het versnipperde erfgoed in het digitale domein bij elkaar te brengen. Ze doen dat vanuit de ‘bron’, bij de erfgoedorganisaties zelf. Hierbij gebruiken ze de bouwstenen uit de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed:

  • erfgoedinformatie verbinden met termen;
  • informatie over datasets delen;
  • informatie op webpagina’s beter vindbaar maken voor zoekmachines;
  • slimme toegangen tot het Datasetregister (knowledge graph) ontwikkelen.

In de nieuwe brochure ‘De koers van digitaal erfgoed in Nederland’ komen al deze acties aan bod. Zo benutten we optimaal de mogelijkheden van linked data voor een rijkere gebruikerservaring. Elke erfgoedorganisatie kan de acties in een eigen tempo uitvoeren en binnen de mogelijkheden die de organisatie daarvoor biedt. Vanuit de samenwerkingsverbanden en organisaties in het NDE-netwerk zijn er allerlei mogelijkheden om een organisatie hierbij te helpen. Met elkaar zoeken de organisaties, softwareleveranciers, sectorale knooppunten, erfgoedhuizen en digitaal-erfgoed-coaches naar de best passende oplossingen.

Op die manier draagt elke organisatie bij aan het verbinden van het digitaal erfgoed, en aan het beschikbaar maken ervan voor gebruikers. Met de nationale infrastructuur scherp op het netvlies bedienen ze de gebruiker van het erfgoed steeds beter.