Winnaars HackaLOD 2019

5 december 2019


O

Op 29 en 30 november hebben 8 teams  20 uur non-stop doorgewerkt aan een nieuwe app op basis van meerdere linked open datasets. Deze 5e editie van de HackaLOD is gewonnen door het team Nationaal Archief/Total Design met de Linked Data Player: een historische radio-app op basis van de ANP-radiobulletins. De publieksprijs ging naar het pop-up team ExpLOD met hun museuminstallatie voor vergeten objecten.


Winnaars team Linked Data Player: Ed de Heer, Martijn Arts en Robbert van ’t Westende. Foto: Jacqueline van der Kort/Koninklijke Bibliotheek

Joris van Ballegooijen drukt op de startknop, Bas en Dave in het BoostLAB, Roland Cornelissen draait suikerspinnen voor de hackers. Foto: Jacqueline van der Kort/Koninklijke Bibliotheek

De jury – Eppo van Nispen tot Sevenaer, Cindy Zalm, Marieke van Erp en Herbert Van Sompel – in gesprek met Martijn Kleppe. Foto: Jacqueline van der Kort/Koninklijke Bibliotheek

4 teams aan het werk. Linksboven publieksprijswinnaar ExpLOD. Foto: Jacqueline van der Kort/Koninklijke Bibliotheek

Het doel van de HackaLOD is om te laten zien wat de meerwaarde is van het linken van datasets. Als erfgoedinstellingen de data van hun collecties openbaar maken volgens bepaalde standaarden, is deze data door iedereen te gebruiken en op te roepen, bijvoorbeeld in een applicatie zoals een beeldbank of een routeplanner. Door het combineren van verschillende data, wordt deze verrijkt, toegankelijk gemaakt en zijn er nieuwe inzichten te verwerven.

20 uur hacken

De HackaLOD heeft patent op bijzondere locaties: een gevangenis, een kerk en deze keer midden op de Veluwe bij Radio Kootwijk. Met een strikt verbod om het terrein ’s nachts te verlaten (stiltegebied Staatsbosbeheer) waren 34 hackers ook dit jaar weer volledig toegewijd aan het Nederlands cultureel erfgoed.

Martijn Kleppe, hoofd onderzoek Koninklijke Bibliotheek, gaf als spreekstalmeester de inleiding op de wedstrijd en lichtte de regels voor de hackers toe. De startknop werd stipt om 18.00 uur ingedrukt door Joris van Ballegooijen, coördinator Digitale cultuur van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Er werd gebrainstormd, zweet en tranen waren zichtbaar. Veel caffeïnehoudende dranken en suiker(spinnen) werden genuttigd en men hackte er stevig op los. Naast een uitstekende catering verzorgde Productiehuis Plezant/De Theaterloods de hele nacht livemuziek op verzoek in het BoostLab en konden de hackers hun hart uitstorten voor de camera in het Nachtboek.

Jurering en HackaLOD Awards

Volgens de jury is het niveau van de resultaten weer hoger dan vorig jaar. De erfgoeddata-community groeit en dat is merkbaar. Verschillende datasets worden meer gecombineerd en er is extra aandacht voor het concept en wat de eindgebruiker ermee kan doen. Bij de Awards op zaterdag kregen alle teams de kans om hun app toe te lichten en te demonstreren voor publiek en andere hackers. Op basis van deze presentaties reikte het publiek hun prijs uit.

Het team van Ed de Heer (Nationaal Archief), Martijn Arts (Total Design) en Robbert van ’t Westende (Total Design) werkten het idee uit van een historische radio, waarbij je door de tijd kunt swipen alsof je frequenties afstruint. De radiobulletins kun je laten voorlezen en ze zijn verrijkt met toelichting, beeldmateriaal en metadata. Tijdens de HackaLOD heeft het team de dataset ANP Radiobulletins van de Koninklijke Bibliotheek gecombineerd met die van het Nationaal Archief.

Het doel is een gemakkelijke, leuke app, waar je lekker door kunt zappen. Door het simpel te houden, is snel en laagdrempelig om te gebruiken. Zo kun je ook jongeren aanspreken.

Publieksprijs: ExpLOD

Het team van Philo van Kemenade, Matúš Solčány, Jorim Theuns, Edward Anderson en Ben Companjen ontwikkelde een concept om vooral de onbekende stukken van een collectie te laten zien. Met een touchscreen bepaalt de bezoeker of dit object een prominente plaats krijgt of dat het mag vervagen en ‘uitsterven’. Daarmee maakt het object plaats voor een vergelijkbaar nieuw object uit een andere collectie.

De objecten uit de dataset van het Rijksmuseum zijn door ExpLOD gelinkt aan vergelijkbare objecten van de collectie van het Museum voor Volkenkunde. De bezoeker bepaalt wat hij/zij kan zien en is daarmee meteen verantwoordelijk voor het virtuele voortbestaan van een museumstuk.

Meer weten

De HackaLOD 2019 was het laatste evenement in de Week van het Digitaal Erfgoed. De HackaLOD wordt georganiseerd in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed en werd deze keer gerealiseerd door Koninklijke Bibliotheek, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het KNAW Humanities Cluster en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hartelijk dank gaat uit naar alle organisaties die de datasets en datastories beschikbaar hebben gesteld.

Meer informatie vind je op hackalod.com.

Op de hoogte blijven?