Wil je je erfgoedsite vergroenen? Deze gids met 42 tips helpt je op weg

13 mei 2024


I

In opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de duurzaamheid van websites in de erfgoedsector. Hieruit zijn allerlei praktische handreikingen naar voren gekomen die je helpen om de CO2-impact van je site te verkleinen. Ze zijn gebundeld in de gids ‘42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen’.


Beeld: NDE

19 erfgoedwebsites onder de loep

Negentien erfgoedorganisaties hebben meegewerkt aan het allereerste onderzoek in de erfgoedsector om te kijken hoeveel impact hun webpagina’s hebben op het klimaat. Deze inzichten zijn niet alleen waardevol voor de betrokken organisaties, maar ook voor collega-instellingen.

Ongemerkt kan jouw erfgoedwebsite een grote dataslurper zijn – en daardoor een bron van CO2-uitstoot. Als je nagaat hoeveel energie een zware webpagina per bezoek nodig heeft en je dat vermenigvuldigt met het aantal bezoekers, zie je meteen waarom duurzaamheid online zo belangrijk is. Ontdek hoe je dit kunt veranderen. Bijvoorbeeld door afbeeldingen kleiner te maken en over te stappen naar groene hosting. Deze en andere praktische handvatten vind je in de nieuwe gids ’42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen’.

Op de hoogte blijven?