Onderzoek: hoe erfgoedwebsites het klimaat beïnvloeden en wat we eraan kunnen doen

9 april 2024


W

Websites hebben meer impact op het klimaat dan je misschien denkt, maar met enkele aanpassingen kun je die impact al verkleinen. Negentien erfgoedorganisaties hebben meegewerkt aan een onderzoek om te kijken hoe ze er op dit gebied voorstaan. Het verslag zit boordevol tips om hun online aanwezigheid te vergroenen. Deze inzichten zijn niet alleen waardevol voor de betrokken organisaties, maar ook voor collega-instellingen die streven naar een milieuvriendelijke website.


Webinar op 13 mei

Wil je weten hoe je de impact van jouw website kan verminderen? Doe dan mee met het webinar over het NDE-onderzoek naar de klimaatimpact van erfgoedwebsites, op 13 mei van 15 tot 16 uur. Je krijgt niet alleen handige tips, maar hoort ook de reactie van enkele betrokken organisaties op de onderzoeksresultaten. Bovendien wordt tijdens het webinar de gids '42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen' gelanceerd.

Schrijf je in voor het webinar

Voor het eerst is er vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed een verkennend onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van websites in de erfgoedsector. Daarvoor is gekeken naar verschillende webpagina’s van musea, archiefinstellingen en historische verenigingen. Ook zijn enkele collectieverzamelsites onder de loep genomen. Het doel was om na te gaan hoe milieuvriendelijk deze webpagina’s al zijn en hoe ze nog groener kunnen worden gemaakt.

Een paar aanbevelingen

Een paar aanbevelingen uit het onderzoeksverslag:

  • Begin met het doormeten van je webpagina’s, zodat je tijdens het verduurzamingsproces kunt zien wat het effect is van de aanpassingen die je maakt.
  • Zorg ervoor dat je website groen gehost wordt. Dit is een eenvoudige ‘quick win’, aangezien veel datacenters tegenwoordig gebruikmaken van groene energie. Door je website groen te hosten, vermindert dit de CO2-uitstoot.
  • Analyseer de verschillende onderdelen waaruit je website is opgebouwd (zoals scripts, lettertypes, afbeeldingen, video’s/audio en plug-ins) en bekijk per onderdeel welke verbeteringen mogelijk zijn om het energieverbruik van je webpagina’s te verminderen.
  • Vraag je bij iedere designkeuze af wat de functie ervan is en of deze echt noodzakelijk is. Ga op zoek naar de meest ‘lichtgewicht’ en efficiënte manier om je doel te bereiken. Laat je hierbij niet te veel leiden door trends, zoals het toenemende gebruik van (bewegend) beeld.

Energielabel E

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde grootte van de onderzochte webpagina’s 2,356.63 kB is. Dit zorgt voor een CO2-uitstoot van 0,768 g per paginaweergave (energielabel E). En dat staat weer gelijk aan de uitstoot van een benzineauto die 9,5 kilometer rijdt.

Stel je nu voor dat 1000 bezoekers zo’n webpagina bekijken, dan komt dat neer op een equivalent van 9500 kilometer autorijden. Als je bedenkt hoeveel mensen er online zijn in Nederland, kun je je indenken hoeveel impact al die websitebezoeken gezamenlijk hebben.

Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen, al dan niet met de hulp van een webdesigner. Tips vind je in het onderzoeksverslag en de binnenkort te verschijnen gids ’42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen’.

Op de hoogte blijven?

Gerelateerd nieuws