Wil je iets presenteren op iPRES 2024? De Call for Contributions is geopend

6 maart 2024


V

an 16 t/m 20 september vindt de twintigste editie van de International Conference on Digital Preservation (iPRES) plaats. Ook nu weer in hybride vorm, dus ga je dit najaar naar Vlaanderen of log je online in? De Call for Contributions is geopend. Stuur nu je voorstellen in om deze internationale conferentie over digitale duurzaamheid weer tot een succes te maken.


Gent. Foto: armennano via Pixabay

iPRES 2024 kent drie thema’s:

From document to data

We zien een verschuiving van documenten naar data in diverse vakgebieden, van audiovisuele preservering tot digitale archivering. Dit roept vragen op over hoe we deze data optimaal kunnen benutten en delen, vooral met het oog op open science. Wat hebben we nodig om toekomstige onderzoekers te verbinden met de data en documenten die we nu bewaren?

Scaling up

Zijn onze vroege digitaliserings- en preserveringskeuzes duurzaam gebleken? Moeten we migreren of converteren? Wat hebben we nodig aan toekomstige tools en technologieën? En hoe kan AI ons helpen?

Start 2 preserve

Op de iPRES-conferenties in 2022 en 2023 werd besproken hoe belangrijk het is om samen archieven te bewaren en digitale materialen te behouden. Ze benadrukten dat het nooit te laat is om te beginnen en dat de conferentie een geweldige gelegenheid biedt om van elkaar te leren en kennis te delen.

Deadlines

Er zijn twee deadlines: stuur uiterlijk 17 maart je voorstellen voor papers, paneldiscussies, tutorials en workshops; uiterlijk 15 mei kun je ook ideeën voor postersessies, lightning talks, games, birds of a feather en demo’s mailen.

Gerelateerd nieuws