Werp een blik op de toekomst: kijk het symposium Decentrale netwerken en Solid terug

4 juli 2023


H

Heb je het symposium Decentrale netwerken en Solid gemist? Of was je erbij op 14 juni in de Koninklijke Bibliotheek, maar wil je de presentaties nog een keer rustig volgen? Je kunt nu het hele symposium terugkijken.


Samen met meemoo, de UGent en het Platform Linked Data Nederland (PLDN) organiseerde het NDE op 14 juni een evenement in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op de agenda stonden actuele ontwikkelingen rondom het decentrale web en Solid vanuit een breder erfgoed-, media-, onderzoeks- en communityperspectief.

Op het symposium werden de resultaten gepresenteerd van het NDE-onderzoeksprogramma naar decentrale netwerken, uitgevoerd door UGent, meemoo en KB. Er werd gekeken naar het belang van verdere decentralisatie en hoe we daar vanuit Nederland en België op inspelen met concrete initiatieven. Voorbeelden van deze initiatieven zijn  projecten binnen de wetenschap, erfgoedsector, mediasector en de activiteiten van Solid Communities in Nederland en België.

Sprekers waren Herbert Van de Sompel (UGent, DANS), Patrick Hochstenbach (UGent) en Miel Vander Sande (meemoo), Martijn van Dam (De Nederlandse Datakluis), Gijs van den Beucken (Solid Community Foundation – Netherlands), Steven Dewaele (UGent-imec) en Tim Theys (UGent-imec). Dagvoorzitter was Rosemarie van der Veen-Oei (KB). Alle presentaties zijn via de knoppen hieronder te downloaden.