Succesvol 1e vragenuur Sociale media-archivering

10 april 2020


D

onderdag 9 april was het eerste online vragenuur over sociale media-archivering. Via Zoom stelden deelnemers uit het hele land hun vragen over het archiveren van Twitter-accounts, Facebookpagina’s en welke software het beste werkt om sociale media te vereeuwigen.


Beeld: Pixabay / geralt

Het hoe sociale media-archivering

In het vragenuur, dat vanaf nu tot eind april iedere donderdag zal plaatsvinden, gaat het vooral om het ‘hoe’ van sociale media-archivering en minder om ‘waarom’, ‘waartoe’ en ‘mag dat?’ Zefi Kavvadia en Robert Gillesse van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis beantwoordden vragen als: Is er één tool die alles kan archiveren? Welke archiveringssoftware werkt het beste in Windows? Hoe archiveer ik complete Facebookpagina’s of -groepen?

Er was volop aandacht voor tools zoals Webrecorder, waarbij de voordelen van de desktopversie boven de online versie werden besproken. Zefi lichtte de nieuwe feature AutoPilot toe en deelde de links naar de gratis tool. Ook crawlingsoftware zoals Brozzler en tools zoals Twarc kwamen in beeld tijdens dit eerste vragenuur.

Op basis van de eerste sessie is er een (Engelstalige) FAQ gemaakt. Ook de vragen en antwoorden van de volgende vragenuur-sessies zullen in deze FAQ worden verwerkt.

Waarom nu?

De coronacrisis gaat straks ongetwijfeld de geschiedenisboeken in. Reden voor Nederlandse erfgoedinstellingen om bronnen over het coronavirus te gaan verzamelen. Veel communicatie, nog meer dan normaal gesproken, gaat via sociale media, zoals in Facebookgroepen, Twitter, chats, online (video)dagboeken, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s.

Deze bronnen lijken misschien het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn uitermate kwetsbaar en zullen straks, als de crisis over is, snel weer verdwijnen als we niets doen. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren.

Meer informatie

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Netwerk Digitaal Erfgoed doen momenteel onderzoek naar tools voor sociale media-archivering.  Zoals hierboven genoemd, staan de FAQ over sociale media archiving tools nu online. En wil je meer weten over de #coronacollectie, lees dan verder over de nationale coronaviruscollectie.

Gerelateerd nieuws