Stagiair Nine Claassen: ‘Er liggen mooie kansen voor erfgoedorganisaties om te werken met duurzame identifiers’

10 januari 2023


N

ine Claassen, student aan de Reinwardt Academie, eindigt binnenkort haar stage bij het Zuiderzeemuseum. Haar opdracht: nagaan of kaarten uit het Centraal Visserijregister, een soort burgerlijke stand van zeevisserijschepen, kunnen worden gekoppeld aan andere museale collecties. Dat liep iets anders dan ze had gedacht.


Foto van Nine Claassen

Nine Claassen

‘Wil je iets met linked data doen, ga dan eens praten met Shannon van Muijden. Ze houdt zich als datamanager bij het Zuiderzeemuseum bezig met dit onderwerp.’ Dat advies kreeg student Nine Claassen van een van haar docenten aan de Reinwardt Academie.

In het tweede jaar van haar studie had ze bij het vak Digitaal erfgoed kennisgemaakt met linked data. ‘Heel basaal hoor; in het lesprogramma stond de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed centraal – en dan komt vanzelf het onderwerp linked data voorbij.’ Ook tijdens de minoren Collectiemanagement en Archivistiek kwam ze in aanraking met digitaal erfgoed. Nine wist: ‘Hier wil ik iets mee. Vooral het (digitaal) verbinden van collecties leek me interessant.’ Nadat ze Shannon had benaderd, kreeg ze een stage bij het Zuiderzeemuseum.

Erfgoedinformatie koppelen

Tijdens haar stage onderzoekt Nine of ze kaarten uit het Centraal Visserijregister kan verbinden met andere erfgoedinformatie. ‘Een kaart bevat bijvoorbeeld de scheepsnaam, de naam van de eigenaar en het visgebied. Je kunt je voorstellen dat deze informatie is te verrijken met die van andere museale collecties of archieven.’

Googelen

Die vooronderstelling bleek te kloppen. Maar het vinden van informatie was lastig. Omdat Nine niet goed wist wat er op visserijgebied aan digitaal erfgoed beschikbaar is, zat er maar een ding op: googelen op de naam van het schip en de schipper.

Zo kon ze verschillende schepen die genoemd worden op de kaarten linken met afbeeldingen uit de kranten-, boeken- en tijdschriftendatabase Delpher. Ook vond ze via de Zuiderzeecollectie-website foto’s van scheepswerven en beelden die aan boord zijn gemaakt. En ze kon verbanden leggen tussen enkele schepen en een bron van de RCE waar de vindplaatsen van scheepswrakken zijn vermeld.

Duurzame identifiers

Nu richt Nine zich op de technische kant: het daadwerkelijk verbinden van de gevonden informatie. ‘Toen kwam ik erachter dat niet heel veel erfgoedorganisaties gebruikmaken van duurzame identifiers. Die identifiers zijn nodig om de verbindingen duurzaam te maken. Want je wilt niet een verbinding leggen met een erfgoedobject, waarvan de link over een half jaar niet meer bestaat. Zo’n uniek identificatienummer is te vergelijken met het ISBN bij boeken; het blijft altijd bestaan.’

Kansen voor het veld

‘Het was in eerste instantie een teleurstelling dat ik het idee van mijn stage niet definitief kan uitwerken,’ zegt Nine. ‘Maar ik besef nu dat er juist kansen liggen voor het veld. Hopelijk kan het eindproduct van mijn stage mensen en organisaties motiveren om aan de slag te gaan met die duurzame identifiers, zodat ook anderen iets aan hun collectie kunnen hebben.’

Aanstekelijk enthousiasme

De ins en outs van linked data leerde Nine vooral uit gesprekken met erfgoedcollega’s en door het bezoeken van bijeenkomsten tijdens de Maand van het digitaal erfgoed. ‘Het enthousiasme waarmee iedereen die ik sprak met linked data aan de slag is gegaan, is bijzonder aanstekelijk. In de toekomst wil ik hier zeker verder mee gaan.’

Aan de slag met duurzame indentifiers

Softwareleveranciers spelen een centrale rol bij het geschikt maken van de collectieregistratiesystemen voor linked open data en duurzame identifiers. Verschillende leveranciers hebben op dit gebied al flinke stappen gemaakt en extra functionaliteiten in hun software opgenomen. Informeer hiervoor bij je eigen leverancier.

Leer verder

Gerelateerd nieuws