Stadsarchief Amsterdam over het hoe en waarom van linked data
In een nieuw rapport beschrijft Merel Geerlings, projectleider Linked Data bij Stadsarchief Amsterdam, wat linked data inhoudt. Ook laat ze zien wat voor beloften dit met zich meebrengt voor de gebruiker en wat ervoor nodig is om die beloften als erfgoedsector gezamenlijk waar te maken.
‘Linked data klinkt als iets magisch, maar wat houdt het nu concreet in?’ Deze vraag stelde een bezoeker tijdens een linked data-presentatie die het Stadsarchief Amsterdam afgelopen voorjaar organiseerde. ‘Linked data lijkt een soort toverwoord in erfgoedland te zijn,’ schrijft Merel Geerlings in het voorwoord van het rapport ‘Linked data; perspectieven op beschrijving en gebruik’.
‘Het idee dat gegevens over de grenzen van instellingen heen aan elkaar gekoppeld kunnen worden, spreekt enorm tot de verbeelding.’ Tegelijkertijd is het volgens Merel soms ook omgeven met een vleugje mysterie. Wat betekent linked data precies, hoe maak je het en wat voor voordelen biedt het de gebruiker ten opzichte van de situatie nu? Maar ook: welke vraagstukken spelen er nog om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan? Op deze vragen geeft Merel in haar rapport antwoord. Ook spoort ze het erfgoedveld aan om in actie te komen.