Erfgoed in het onderwijs: Niet stapelen, maar vervangen

12 februari 2020


H

Hoe kun je (digitaal erfgoed) lesmateriaal uit de regio integreren in het onderwijsprogramma? Maak kennis met het project ‘Niet stapelen maar vervangen’.


Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed werken samen in het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’ om erfgoed, met behulp van ict, structureel een plek te geven bij scholen in het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo). Om zoveel mogelijk kennis op te halen, te bundelen en te delen, volgen en begeleiden we vier focusprojecten die erfgoedmateriaal voor het onderwijs ontwikkelen of gebruiken. Zij ontvangen projectondersteuning, technische kennis en inhoudelijk advies van Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Regionaal lesmateriaal integreren

Een van deze projecten is ‘Niet stapelen maar vervangen’. Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch (SSPOH) werkt samen met cultuur-educatief platform voor kennis en talentontwikkeling Babel Den Bosch om lesmateriaal uit de regio te integreren in het onderwijsprogramma. Het uitgangspunt is: ‘niet stapelen, maar vervangen’. Het is de ambitie om delen uit de lesmethodes, die scholen gebruiken, te vervangen door lesmateriaal uit de omgeving.

Ontwikkeling demo met hulp van Kennisnet

Het doel is om een tool te ontwikkelen waarmee scholen gemakkelijk kunnen zien welk regionaal lesmateriaal beschikbaar is en welke doelen ze daarmee kunnen invullen. Op deze manier kan een school aansluiten op regionale thema’s en projecten en tegelijkertijd kerndoeldekkend zijn. In de reguliere lesmethode kan het betreffende hoofdstuk vervolgens overgeslagen worden. Regionaal lesmateriaal wordt dan niet gestapeld op de lessen uit de methodes, maar vervangt deze.

SSPOH en Babel hebben met behulp van Kennisnet een demo van de tool ontwikkeld, waarin projecten aan doelen gekoppeld kunnen worden. Digitaal erfgoed is een rijke bron voor vervangend lesmateriaal en maakt bijvoorbeeld geschiedenis tastbaar en dichtbij.

Makers aan het woord

Benieuwd wat het project precies inhoudt? In de video stellen Jan Plooij van Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch (SSPOH) en Willemijn Derks, projectleider bij Babel Den Bosch zichzelf en het project voor.

Gerelateerde activiteiten

Op de hoogte blijven?