Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…
Werelddag van de Digitale Duurzaamheid
Elk jaar, op de eerste donderdag van november, vieren we de Werelddag van de digitale duurzaamheid. Archieven, musea, bibliotheken en andere (erfgoed)organisaties overal ter wereld besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Ook het Netwerk Digitaal Erfgoed draagt daar een steentje aan bij met een symposium.
Het internationale thema is dit jaar Data for all, for good, forever. Dit thema, uitgezet door de Digital Preservation Coalition, biedt de erfgoedwereld de gelegenheid om de positieve impact van digitale duurzaamheid te vieren.
Het Netwerk Digitaal Erfgoed sluit aan bij dit thema en kiest voor ‘De menselijke maat’. Digitale duurzaamheid gaat niet alleen over de techniek, systemen en tools om informatieobjecten duurzaam te bewaren, maar ook over de mensen die het mogelijk maken. Bij het symposium in Utrecht leggen we de focus op de mensen. Hoe organiseer je duurzame toegankelijkheid met je collega’s en de kennis die je hebt en de organisatie waar je werkt? Waar kan het netwerk je bij helpen? Aan de hand van dit thema belichten we nieuwe en bestaande toepassingen op het gebied van digitale duurzaamheid.
Deel jouw kijk op duurzame toegankelijkheid
Zoals ieder jaar draait de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid om het delen van elkaars werk, kennis en projecten met nationale en internationale erfgoedinstellingen. Dat start al vóór 3 november. We zien je werk, tips of jouw ‘digital preservation day’ graag al voorbijkomen op sociale media. Dat kan met een foto, video of hoe je jouw kijk op duurzame toegankelijkheid van digitale informatie ook maar met ons wilt delen. Gebruik de hashtag #WDPD2022 op sociale media.
Programma
Robert Gillesse (IISG) en Jeffrey van der Hoeven (KB) nemen je als moderators mee door deze dag.
10.00-10.30 uur Inloop
10.30-12.30 uur Plenair ochtendprogramma
- Welkom en inleiding op het thema van vandaag: de menselijke maat (Jeffrey van der Hoeven en Robert Gillesse)
- Keynotediscussie met de zaal: met de lessen van 30 jaar digitale preservering in veld, hoe kijken we naar de toekomst? (Barbara Sierman en Robert Gillesse)
- Werken aan kennis en vaardigheden: een interactieve sessie op basis van het ‘DPC Digital Preservation Competency Framework’ (Tamara van Zwol, NDE)
- NFT’s en digitale archivering: wat hebben wij aan deze nieuwe technologie? (Eva van den Hurk – van ’t Klooster, RHC Vecht en Venen)
12.30-13.30 uur Lunchpauze
13.30-15.15 uur Deelsessies
Deelsessie 1 Informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging is voor iedere organisatie een thema. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijke ransomware-aanval op je systemen. Hoe ga je ermee om? Welke rol en verantwoordelijkheid heb je als erfgoedprofessional als het gaat om informatiebeveiliging? Deze en andere vragen komen in de sessie aan de orde, onder leiding van Robert Gillesse.
- Interactieve inleiding: het belang van informatiebeveiliging voor archief- en erfgoedorganisaties (Arnoud Goos, Beeld & Geluid)
- ISO 27001: certificering op het gebied van informatiebeveiliging (Marjolein Steeman, Beeld & Geluid)
- Beeld & Geluid heeft sinds 2021 het ISO-certificaat 27001, naast de bekende Core Trust Seal. Hoe verloopt zo’n proces van certificering? Wie moet je erbij betrekken in je organisatie? En in hoeverre zorgt deze norm voor bewustwording?
Deelsessie 2 Experiment
- Strenger of losser? Preserveringsstrategieën en het belang van leren binnen de organisatie’ (Daniël Steinmeier, KB)
Binnen preservering wordt er al jaren veel nadruk gelegd op richtlijnen, standaarden en best practices. Dingen voorschrijven impliceert dat we precies weten hoe alles werkt. Maar weten we echt wat onze maatregelen voor effect hebben? En zelfs als we dit denken te weten, hoe zorgen we dan dat mensen naar ons luisteren? Daniël geeft voorbeelden hoe de lerende manier van denken toe te passen is op preserveringsstrategieën en hoe je hiervoor ruimte creëert binnen je organisatie.
- Duurzame verhalen vertellen met linked data (Bart Boskaljon en Joop Vanderheiden, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Hoe vertel je een verhaal op basis van linked data? En kun je dit verhaal dan ook duurzaam bewaren en toegankelijk houden voor gebruikers? Want, data en datasets veranderen met regelmaat. De oplossing lijkt dan ook niet direct voorhanden. Daarom nodigen Bart en Joop je uit om actief mee te denken in deze zoektocht naar duurzame Linked Data Stories.
Deelsessie 3 20 jaar e-depot
In deze sessie, met input van de aanwezigen in de zaal, gaan we in op twintig jaar e-depots in Nederland. We doen dit met presentaties van onder meer Léon Masselink, Regionaal Archief Rivierenland, Inge Hofsink, KB, en Remke Verdegem, Nationaal Archief. De sprekers zoomen vooral in op de menselijke kant van de zaak: hoe werk je samen met je archiefvormers, zoals gemeenten, in het vormgeven van het e-depot? Wat zijn de geleerde lessen van de afgelopen twintig jaar? Maar ook, wat is er belangrijk voor de toekomst?
De discussie met de zaal wordt geleid door onze moderator Jeffrey van der Hoeven.
15.30-16.30 uur Special online sessie, in samenwerking met de VNG Grip op informatieweek
- Videotulen (Arnoud Goos, Beeld &Geluid, Jan Kuipers, Regionaal Archief Tilburg, Alice Strating, Drents Archief)
15.40-16.30 uur Plenair middagprogramma
- Terugkoppeling middagsessies door de drie moderators
- Wat hebben we bereikt en waar gaan we naartoe in het domein Houdbaar bij het Netwerk Digitaal Erfgoed? Door de drie moderators
- Quiz! Wie wint dit jaar de wisselbokaal? Onder leiding van quizmaster en voormalig winnares van de bokaal, Lotte Wijsman, Nationaal Archief
16.30-17.30 uur Borrel
Deelname en kosten
Meedoen aan het symposium is helemaal gratis. Mocht je je al ingeschreven hebben en toch niet kunnen komen, laat het even weten via de mail aan info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.
Gerelateerde evenementen
Hoe houd je vast aan goede voornemens op het gebied van duurzame innovatie en technologie? En waar kun je morgen mee beginnen? Deze DigitALLks biedt…
De KIA-groep Museumarchieven en het Nationaal Archief organiseren samen een kennissessie. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe het DUTO-raamwerk voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie en archivering…