Wat kan wel, wat mag niet? Auteursrecht voor erfgoedorganisaties

  • Dinsdag 7 november 2023

  • Bibliotheek Neude, Utrecht

  • 10.00 - 17.00 uur


W

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht? En welke regels en uitzonderingen zijn voor erfgoedprofessionals van belang? Op deze Auteursrechtendag praten experts je helemaal bij.


Regels, uitzonderingen en ontwikkelingen

Organisaties werken aan het vergroten van de toegankelijkheid en de vindbaarheid van digitaal erfgoed voor de gebruiker. Veel is mogelijk op technisch gebied, en dat geldt ook voor samenwerking. Maar het vrijgeven van al het erfgoed is niet altijd mogelijk vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Auteursrecht speelt dus een grote rol in het werk van collectiebeheerders, vooral wanneer de collecties relatief jong zijn.

Er zijn allerlei standaardregels en uitzonderingen binnen het auteursrecht waar collectiebeheerders rekening mee moeten houden. Bovendien hebben er de afgelopen jaren belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden op zowel nationaal als Europees niveau met betrekking tot het auteursrecht. Welke dat zijn, hoor je tijdens de Auteursrechtendag.

Programma

Tijdens deze dag komen verschillende casussen aan bod die de nieuwe ontwikkelingen in het auteursrecht illustreren.

10.00 – 10.30 uur Inloop met thee en koffie

10.30 – 10.40 uur Welkom en introductie door de dagvoorzitter Eveline van Rijswijk

10.40 – 11.20 uur AI en erfgoed

Prof. dr. Martin Senftleben, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht en directeur van het Instituut voor Informatierecht (IViR), Universiteit van Amsterdam en Of Counsel bij Bird & Bird, Den Haag

11.20 – 12.00 uur Out of commerce regelingen komen eraan, meer mogelijkheden voor erfgoedinstellingen

Op dit moment worden out of commerce-regelingen getroffen voor verschillende sectoren binnen het erfgoed. Deze regelingen gaan ervoor zorgen dat voor erfgoedinstellingen veel meer mogelijk wordt. Wat en hoe hoor je op deze dag.

Introductie door Annemarie Beunen, juridisch adviseur Koninklijke Bibliotheek

Panelgesprek o.l.v. Eveline van Rijswijk. Met medewerking van: Annemarie Beunen, (juridisch adviseur Koninklijke Bibliotheek), Maarten Zeinstra (auteursrechtenjurist), Dennis Hekker (juridisch adviseur Beeld & Geluid) en Hugo Klaassen (stOPnl).

12.00 – 12.40 uur Citaatrecht, een uitzondering met kansen

Citaatrecht is een uitzondering op het auteursrecht. Maartje Hülsenbeck, jurist bij Beeld & Geluid, deelt haar ervaringen met het toepassen van citaatrecht op het nieuwe mediamuseum en de mogelijkheden die dit biedt voor andere erfgoedinstellingen. Willem Driebergen maakte bij de tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent ook gebruik van het citaatrecht.

12.40 – 13.45 uur Lunch

13.45 – 14.45 uur Sessie 1

Masterclass Publiek Domein (workshop duurt beide sessies)

Op 1 januari komt er weer veel digitaal erfgoed in het publiek domein. Maar hoe zit het ook alweer  met auteursrecht en wat moet je doen en weten om dit erfgoed in het publieke domein te brengen? Tijdens de masterclass publiek domein praat Maarten Zeinstra je bij zodat je op 1 januari beslagen ten ijs komt.

Standaarden en Auteursrecht

Tips & tricks voor het vastleggen van auteursrechtelijke informatie en besluitvorming in je collectiesysteem.
In deze sessie geeft Dalida van Dessel, analist beschikbaarstelling, een kijkje in de keuken bij Beeld & Geluid en hoe auteursrechtelijke informatie en besluitvorming over beschikbaarstelling wordt vastgelegd in de kernsystemen met als doel de collectie beter toegankelijk te maken. Dit doet zij aan de hand van praktijkvoorbeelden en het bespreken van dilemma’s en nieuwe inzichten.

14.45 – 15.15 uur Koffie- en theepauze

15.15 – 16.15 uur Sessie 2

Masterclass Publiek Domein (workshop vervolg sessie 1)

Citaatrecht moot court, aan de slag met citaatrecht, Maartje Hülsenbeck

Na de uitleg in de ochtend gaat Maartje met de deelnemers aan de slag met citaatrecht, waarbij we een rechtszaak gaan naspelen.

Waar loop je als gebruiker tegenaan?

O.l.v. Eveline van Rijswijk deelt een panel van gebruikers – onderzoekers, makers en ontwikkelaars – verschillende ervaringen met auteursrecht en gaat hierover met elkaar en met de zaal in gesprek.

Met o.a.  experience-, gamification- en escaperoom designer Karen Sikkema (Living Story), historicus en (beeld)redacteur Eelco Beukers en kunstenaar, onderzoeker en educator Donna Verheijden.

16.15 – 16.30 uur Plenaire afsluiting

16.30 – 17.30 uur Borrel

 

Aanmelden

Wegens overweldigende belangstelling is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Auteursrechtendag. Wil je toch graag aanwezig zijn op 7 november? Mail naar info@netwerkdigitaalerfgoed.nl om de mogelijkheden te bespreken.