Wat artist in residence Pavèl van Houten leerde over publiek en digitaal erfgoed

  • Dinsdag 26 november 2024

  • Limburgs Museum, Venlo

  • 14.30 - 16.30 uur


H

Hoe betrek je het publiek bij digitaal erfgoed? En wat valt het publiek op als ze naar digitaal erfgoed kijken? Kunstenaar Pavèl van Houten onderzocht dit tijdens de MEE-residentie. Ontdek verrassende methodes om erfgoed te presenteren en publiek te inspireren. Dit gratis event is er voor erfgoedprofessionals, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in creatief hergebruik van erfgoedcollecties.


Dit is de Makers en Erfgoed (MEE-)residentie

Dit jaar vond voor het eerst de Makers en Erfgoed (MEE-)residentie plaats. Een werkperiode van vier maanden waarin een kunstenaar onderzoek deed naar de mogelijkheden van creatief (her)gebruik van digitaal erfgoed en de inzet van linked open data in de provincie Limburg. Hierin werd de kunstenaar ondersteund door diverse erfgoedprofessionals én heel wat Limburgers.

Pavèl van Houten, woonachtig in Grathem te Limburg, was de eerste kunstenaar die deelnam als resident. De residentie is geïnitieerd door Beeld & Geluid en NDE en in samenwerking uitgevoerd met het Limburgs Museum en Huis voor de Kunsten Limburg.

Programma

Samen met kunstenaar Pavèl van Houten en de partners van de MEE-residentie blikken de deelnemers terug op de werkperiode, waarbij Pavèl zijn bevindingen en onderzochte methodes deelt. Ook lanceert hij de nieuwe website Atelier Digitaal Erfgoed.

Welke waarde en waardeloosheid heeft digitaal erfgoed, en hoe kunnen gebruikers bijdragen aan het zichtbaar maken van die waarde? Dit waren enkele vragen tijdens Pavèls residentie. Hij sprak met experts, liefhebbers en kinderen om te ontdekken wat hen opviel in digitale erfgoedbeelden uit meer dan tien lokale collecties. Welke beelden maakten indruk, en welke lieten hen onverschillig?

Deze resultaten en zoekmethoden zijn gebundeld in Atelier Digitaal Erfgoed, een interactieve website met erfgoed uit diverse Limburgse instellingen en verenigingen en van  kunstenaars. Hier zijn klassieke zoektermen zoals plaatsnamen en objectbeschrijvingen aangevuld met emoties en vrije associaties, wat leidt tot verrassende en intuïtieve manieren van zoeken en vinden.

Na afloop van het programma kunnen bezoekers vragen stellen en in gesprek gaan met de kunstenaar, partnerinstellingen en elkaar. Het programma biedt een platform voor kennisuitwisseling en het delen van inzichten en ideeën.

Prgrammatijden

14.30 – 15.00 Inloop

15.00 – 16.30 uur Programma

16.30 – 17.00 uur Borrel

Vragen & contact

Heb je vragen over het programma en de MEE-residentie? Stuur een mail naar projectleider Cees Martens (Beeld & Geluid), cmartens@beeldengeluid.nl.

Gerelateerde evenementen

Webinar: Zo implementeerde de UB Maastricht IIIF in Omeka S

Ontdek hoe de Universiteitsbibliotheek Maastricht haar digitale collectie toegankelijker maakte met IIIF-functionaliteiten. In dit webinar delen Odin Essers (conservator Bijzondere Collecties) en Maarten Coonen (ICT-ontwikkelaar)…

Webinar

Dinsdag 3 december 2024

Online

13.00 - 14.00 uur

Bruikbaar
Publiek Domeindag 2025

Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…

Event

Vr 10 januari

KB nationale bibliotheek, Den Haag

Ca. 10.00 - 17.00 uur

Zichtbaar
IIIF in actie: beelden uitwisselen voor beginners

IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…

Kennismiddag

Dinsdag 3 december 2024

Meemoo-kantoor, Gent

13.00 16.30 uur

Bruikbaar