Van live web tot digitaal topstuk: website-archivering met de WCT

  • Dinsdag 21 november 2023

  • Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

  • 14.00 - 15.30 uur


B

Ben je onderzoeker die gebruikmaakt van webarchieven? Ben je betrokken bij het opbouwen van webcollecties? Of ben je gewoon geïnteresseerd in webarchivering? Dan is deze middag iets voor jou! Iedereen is welkom en je hebt geen uitgebreide technische kennis nodig. Je maakt kennis met de webcollectie van de KB en met de tool die hiervoor wordt ingezet: Web Curator Tool (WCT).


KB, Nationale bibliotheek heeft een van de grootste webcollecties van Nederland. Deze collectie bestaat uit websites die typerend zijn voor de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. De gearchiveerde websites zijn te raadplegen in de leeszaal van de KB, maar hoe worden ze eigenlijk gearchiveerd? De KB gebruikt daar een tool voor: Web Curator Tool (WCT). Deze tool wordt door de KB, in samenwerking met de nationale bibliotheek van Nieuw-Zeeland, ontwikkeld. Tijdens deze sessie maak je kennis met de webcollectie van de KB en zoomen we in op de WCT. Ook is er mogelijkheid om de tool zelf uit te proberen.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. Iris Geldermans (Onderzoeker webarchivering) en Susanne van den Eijkel (metadataspecialist digitale preservering) beschikken samen over een brede kennis van collectievorming en preservering van digitale collecties. Na een korte introductie volgt een demo en zijn Iris en Susanne daarna beschikbaar om vragen te beantwoorden.

De locatie van dit event is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.