Na de succesvolle Time Machine-bijeenkomst in 2023 in Gouda vindt er dit jaar weer een netwerkmiddag plaats voor Time Machine-initiatieven in Nederland, als onderdeel van…
Open Maps Meeting: samenwerken aan historische kaarten
Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire bijeenkomst van de Open Maps Meeting. Dit events is inmiddels volgeboekt.
Open Maps Meeting
De Open Maps Meeting, mogelijk gemaakt door Open Science NL, brengt experts uit binnen- en buitenland samen voor een tweedaagse bijeenkomst over historische kaarten en open data. Dag 1, op 5 november, is gericht op experts en inmiddels volgeboekt. Dag 2, op 6 november, is toegankelijk voor een breed publiek.
Steeds meer bibliotheken, archieven en musea gebruiken open protocollen en open licenties om hun gedigitaliseerde erfgoedcollecties, zoals kaarten en luchtfoto’s, toegankelijk te maken. Hierdoor zijn verschillende open source tools en projecten ontstaan die onderzoekers helpen om deze bronnen te bekijken en te verrijken. Ondanks deze ontwikkelingen verloopt de adoptie vaak langzaam, omdat veel onderzoekers vasthouden aan hun bestaande werkwijzen. Om dat te veranderen, is samenwerking tussen onderzoekers, instellingen en ontwikkelaars nodig. De Open Maps Meeting richt zich op het open source project Allmaps, mede gestart door de TU Delft Library, en brengt experts samen om nieuwe tools te verkennen en de samenwerking te versterken.
Programma
Het programma van 6 november bevat onder andere presentaties van diverse tools, waaronder IIIF (open protocollen voor digitale erfgoedcollecties), Allmaps (voor het verkennen en georefereren van kaarten), MapReader (computer vision voor kaarten) en Madoc (crowdsourcing voor onderzoeksprojecten). Daarnaast is er een paneldiscussie met kaartconservatoren over het gebruik van deze nieuwe tools voor institutionele kaartcollecties.
Doelgroep
Deze bijeenkomst is gericht op onderzoekers, archivarissen, conservatoren, datastewards en open science-voorstanders. Ben je nog relatief nieuw met cartografische tools en wil je er meer over leren? Dan is deze bijeenkomst zeker iets voor jou.
Gerelateerde evenementen
Brabant Cloud blijft doorontwikkelen en verkennen. Momenteel werken we samen met de Brabant-Collectie aan een pilot met Memorix Nexus. Memorix Nexus is de opvolger van…
Hoe betrek je het publiek bij digitaal erfgoed? En wat valt het publiek op als ze naar digitaal erfgoed kijken? Kunstenaar Pavèl van Houten onderzocht…