In deze workshop van Erfgoed Zeeland krijg je inzicht in de standaarden voor collectieregistratie, het gebruik van hulpmiddelen bij het toekennen van trefwoorden/persoonsnamen en een…

Erfgoed registreren in een collectie-informatiesysteem gebeurt het best op basis van vaste invoerregels en afspraken. Daarmee is gegarandeerd dat de data eenvormig, volledig én uitwisselbaar zijn. Het ‘Invulboek Objecten’ en het ‘Invulboek Publicaties’ bieden houvast – maar de instructies zijn vaak algemeen. Hoe registreer je uitdagender erfgoed zoals archeologische vondsten en mondelinge geschiedenis? Dit najaar gaat de sector samen met meemoo en het Netwerk Digitaal Erfgoed hiermee aan de slag in de vorm van workshops en een studiedag.
Sinds 2015 helpt het Invulboek Objecten registratoren om erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem vast te leggen. Enkele jaren geleden werd met een dataprofiel voor oude drukken ook het zaadje geplant voor een handboek bij het documenteren van publicaties in een bibliotheekbeheersysteem. Inmiddels is de eerste versie van het Invulboek Publicaties klaar voor gebruik.
Samen met experts uit het culturele veld blijft meemoo actief nieuwe dataprofielen verzamelen en bestaande profielen updaten. Voor sommige deelcollecties is dat minder evident. Dit najaar wil meemoo hier samen met de cultureelerfgoedsector stappen in zetten. Voortbouwend op de langdurige samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse erfgoedinstellingen rond dataregistratie, werkt meemoo hiervoor samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Meemoo nodigt gericht ervaringsdeskundigen uit om in kleine groepjes te werken rond de registratie van archeologische vondsten, mondelinge (of sprekende) geschiedenis, immaterieel erfgoed, hedendaagse kunstwerken en archiefcollecties in musea (denk aan kunstenaarsbrieven). Zij werken samen aan onopgeloste vraagstukken, zodat de invulinstructies van deze deelcollecties kunnen worden verbeterd.
Wil je graag bijdragen aan een van deze workshops? Stuur een mail naar alina.saenko@meemoo.be.
Benieuwd naar de resultaten van de workshops? Op 9 december kunnen alle geïnteresseerden in dataregistratie, dataprofielen en de invulboeken kennismaken met de uitkomsten van de workshops en meedenken over de toekomst.
Het programma en inschrijvingsformulier volgen later. Zet deze datum alvast in je agenda!
In deze workshop van Erfgoed Zeeland krijg je inzicht in de standaarden voor collectieregistratie, het gebruik van hulpmiddelen bij het toekennen van trefwoorden/persoonsnamen en een…
Op 31 oktober 2025 in de middag klinkt het startschot van de HackaLOD, dé hackathon met erfgoeddata. Ook nu weer vanaf een bijzondere locatie: het…
WikiconNL is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en vrije toegang tot informatie in een veranderende wereld. De conferentie biedt een gevarieerd programma…