Heritage meets makers – A day through the lens of creatives

 • Donderdag 11 november 2021

 • Online

 • 10.00 - 15.45 uur


L

Laat je tijdens deze dag inspireren door nieuw werk van makers – en ervaar de kracht van creatief hergebruik van erfgoed en het vertellen van nieuwe verhalen. Neem tevens de inzichten mee in de behoeften van erfgoedinstellingen én makers, ook in relatie tot de vernieuwde Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Na deze dag weet je alles om zelf aan de slag te gaan.


Ontwerp: Vera van de Seyp

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Makers Programma van het Netwerk Digitaal Erfgoed

Programma

10.00 – 11.30 uur

Live vanuit Beeld en Geluid Den Haag presenteert dr Trilce Navarrete (Erasmus Universiteit) de resultaten van het onderzoek dat zij verrichtte in opdracht van het Makers Programma van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Centraal in het onderzoek staan de behoeften van erfgoedinstellingen én makers en wat er nodig is om de samenwerking te bevorderen.

Aansluitend vindt een gesprek plaats met Joris van Ballegooijen (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie), Brigitte Jansen (Het Nieuwe Instituut), Robin Smits (Superposition) en Trilce Navarrete (Erasmus Universiteit Rotterdam) en horen we van hen hoe zij kijken naar de samenwerkingen tussen erfgoed en makers en wat we voor elkaar kunnen betekenen vanuit het perspectief van de maker, de erfgoedinstelling en de fondsen.

De voertaal van het ochtendprogramma is Nederlands.

13.00 – 16.00 uur MAKERS AAN HET WOORD

Deze middag horen we van makers uit de Digital Heritage x Public-regeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en van een aantal instellingen over hun ervaringen met creatief hergebruik.

De voertaal van het middagprogramma is Engels.

13.00 – 13.45 uur DIGITAL HERITAGE X PUBLIC 

 • Medieval Memes, Romeo Vreeken (Doyle Studio)
 • Resequencing the Logic of the Tillema Collections. Engaging Otherwise with the Colonial Archive, Paoletta Holst

13.45 – 13.55 uur korte pauze

13.55 – 14.40 uur DIGITAL HERITAGE X PUBLIC 

 • Building the Visual Mind, Donna Verheijden
 • Eye Catcher, Pepijn Wilbers (Studio Louter)

14.40 – 14.50 uur korte pauze 

14.50 – 15.35 uur INSTELLINGEN AAN HET WOORD

 • OPEN ARCHIEF, Thijs van Leeuwen (ISSG)
 • Utrechts Archief, Rick Companje
 • Europeana, Aleksandra Strzelichowska

15.35- 15.45 uur Afsluiting

November 2021: Maand van het digitaal erfgoed

Heritage meets makers vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?

Bekijk het programma

Gerelateerde evenementen

KB-College: Wat bewaren we van het Nederlandse internet?

Vrijwel iedere maand organiseert de Koninklijke Bibliotheek een college, waarbij specialisten en conservatoren een kijkje achter de schermen geven. Deze keer gaat het over het…

Event

Vrijdag 5 juli 2024

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

14.00 - 17.00 uur

  Houdbaar
Werelddag van de digitale duurzaamheid 2024

Save-the-date: op de eerste donderdag van november richten (erfgoed)organisaties overal ter wereld de schijnwerpers op het toekomstbestendig toegankelijk maken van digitale collecties. Noteer deze dag…

Event

Donderdag 7 november 2024

N.t.b.

09:00

  Houdbaar
Closing event programma Architectuur Dichterbij

Save the date voor closing event / middagprogramma Architectuur Dichterbij en de lancering van het nieuwe collectieplatform Nieuwe Instituut. Meer info volgt later.

Event

Donderdag 14 november 2024

N.t.b.

13:00

  Implementatie