Op de jaarlijkse Publiek Domeindag in januari vieren erfgoedorganisaties de levens van mensen van wie de auteursrechtelijke bescherming is verlopen. Hierdoor kan iedereen hun werken…
Makers Programma: uit de praktijk van makers
In deze derde bijeenkomst van het Makers Programma richten we ons op het uitwisselen van ervaringen van makers die al vaker erfgoedmateriaal in hun werk hebben (her)gebruikt. Aan de hand van twee projectpresentaties nodigen we je uit om met andere makers in gesprek te gaan over het creatief hergebruiken van erfgoed. Tijdens de sessie deel je met elkaar tips en tricks en geeft het Makers Programma advies hoe erfgoedinstellingen en makers beter samen kunnen werken.
Ontwerper Oana Clitan vertelt over haar nieuwe video-installatie ‘We were but electrons on the threshold’ die zich afspeelt in een dystopische versie van Rotterdam. In haar werk hergebruikt ze historisch erfgoed om nieuwe mogelijke toekomsten te verkennen.
De tweede projectpresentatie is van Bjorn Wijers, creatieve ontwikkelaar. Hij geeft een inkijkje in zijn proces om muziekvideo’s te maken met open erfgoed.
Makers Programma
Het Makers Programma is een samenwerking tussen het Netwerk Digitaal Erfgoed, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nieuwe instituut. Met het Makers Programma wordt een duurzame brug geslagen tussen erfgoedinstellingen en de creatieve industrie. Het doel is om kunstenaars, ontwerpers en makers in de breedste zin van het woord te inspireren, met en door erfgoed, voor het maken van een nieuw werk. Daarnaast worden erfgoedinstellingen verrast met het authentieke en hedendaagse kunst netwerk.
Programma
13.00 – 13.10 uur Introductie van het Makers Programma
13.10 – 13.40 uur Projectpresentaties (sprekers worden nog bekendgemaakt)
13.50 – 14.20 uur Break-out sessies
14.20 – 14.30 uur Afsluiting
Makers Programma
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is in samenwerking met Beeld en Geluid en Het Nieuwe instituut het meerjarige Makers Programma gestart. Zij onderzoeken samen hoe instellingen en makers de potentie verzilveren die ligt in het creatief hergebruik van digitaal erfgoed.
Lees meerGerelateerde evenementen
In oktober 2024 organiseert het AI4Culture-project een reeks van vijf online workshops over het toepassen van AI-tools op cultureel erfgoeddata.
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…