De aandacht voor slavernij- en koloniale geschiedenis neemt toe, mede door recente excuses van de Nederlandse regering en onderzoek in Zuid-Holland. In drie bijeenkomsten, georganiseer…
Digitaal erfgoed
Wil jij weten hoe je jouw digitale collectie duurzaam kunt bewaren, beheren én presenteren aan een divers publiek? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed Academie ontdek je hoe je een plan opstelt volgens de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarnaast leer je hoe je dit plan effectief binnen jouw organisatie onder de aandacht kunt brengen.
Programma
Digitalisering biedt veel nieuwe mogelijkheden voor de beleving van erfgoed. Het is dé ideale manier om je collectie duurzaam te bewaren, te beheren en nieuwe doelgroepen te bereiken. Bovendien verbind je je collectie makkelijker aan die van anderen, bijvoorbeeld als je ze samen wilt presenteren.
Hoe digitaal is jouw collectie? Hoe zet jij hierin de volgende stap? En hoe neem je jouw organisatie mee in deze ontwikkelingen? Om jou als erfgoedprofessional te helpen, ontwikkelde het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een Zelfscan en Informatieplanner. Met deze handvatten leer je tijdens deze cursus hoe je je digitale collecties zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maakt. Je stelt prioriteiten en maakt een concreet actieplan dat voldoet aan de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarna ben jij klaar voor het digitale tijdperk.
Waarom deze cursus?
- Leer hoe je jouw erfgoed digitaliseert en jouw online gebruiker bedient.
- Maak je digitale collecties toegankelijk en verbind ze met andere erfgoedinformatie.
- Creëer een concreet actieplan voor nu en de komende jaren.
Voor wie?
Deze cursus is voor erfgoedprofessionals die (mede)verantwoordelijk zijn voor het digitaliserings- en/of informatiebeleid binnen hun organisatie. In deze cursus zet je theorie om naar praktijk. Je krijgt concrete tips en informatie waar je meteen mee aan de slag kunt in je werk. Je werkt samen met mensen uit andere organisaties. Zij en je docent vormen een waardevol netwerk. Hier kun je ook na de cursus op terugvallen wanneer je ergens tegenaan loopt of inspiratie wil delen.
Wanneer?
De cursus bestaat uit een combinatie van fysieke en online bijeenkomsten:
- 14 oktober 2024, 11.00 tot 16.30 uur. Op locatie in Amersfoort, inclusief lunch
- 28 oktober 2024, 13.00 tot 16.30 uur. Op locatie in Amersfoort
- 4 november 2024, 13.00 tot 16.30 uur. Op locatie in Amersfoort
- 18 november 2024, 13.00 tot 16.30 uur. Op locatie in Amersfoort, incl. afsluitende borrel
Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen € 575,00 (excl. 21% btw) per persoon.
Organisatie
De cursus wordt georganiseerd en verzorgd door de Erfgoed Academie. Docent is Sies Vonk, zelfstandig adviseur digitaal erfgoed.
Gerelateerde evenementen
Digitalisering van je collectie en archief: waar begin je? Vaak is het handig om samen te werken met erfgoedorganisaties in de buurt. Deze Data-Doe-Dag helpt…
Transformation Digital Art is het jaarlijkse internationale symposium van LI-MA, gericht op het waarborgen van de toekomst van digitale kunst. Nationale en internationale deelnemers uit…