Archieven richten zich vaak op behoud, terwijl regeneratie gaat over groei, verandering en het opnieuw tot leven brengen. In dit eendaagse symposium, georganiseerd door het…

Data standaardiseren en opschonen, en tijdens een ‘Grande Finale’ meteen de resultaten van je werk terugzien in publiekstoepassingen – dat kun je verwachten als je meedoet aan deze landelijke Data-Doe-Dag, georganiseerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed. Eén keer invoeren, en daarna veelvuldig profijt van je data!
Verbonden data (linked data) is essentieel omdat het zorgt voor nauwkeurige, consistente en doorzoekbare informatie. Dit maakt je collectie beter toegankelijk voor het publiek, onderzoekers, onderwijs, toerisme en vergemakkelijkt het beheer ervan.
Sinds vorig jaar zijn er in negen provincies datawerkplaatsen die je hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan het opschonen en verbinden van data, werken met het Termennetwerk en het gebruik van het dataprofiel Collectieinformatie voor het publiek.
Tijdens de Data-Doe-Dag helpen collega’s van de datawerkplaatsen om meer uit je digitale collectie te halen in workshops over standaardiseren, verbinden en publiceren van collectiedata, en krijg je handige tools en tips aangereikt om de kwaliteit van je collectiedata te verhogen.
Je gaat met collectiedata die je zelf meebrengt aan de slag. De resultaten komen samen in een ‘Grande Finale’ in samenwerking met publiekstoepassingen Oorlogsbronnen.nl (Stichting WO2Net) en Europeana.eu (DC4EU).
10.00 – 10.30 uur: Inloop
10.30 – 10.40 uur: Welkom door Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant
10.40 – 11.00 uur: Het verhaal van de dag door Annette Gaalman, NDE-coördinator Implementatie (plenair)
Waar ga je mee aan de slag en waarom? In de Grande Finale zie je welke effecten je kunt bereiken met verbonden data.
11.00 – 12.30 uur: Registreren, opschonen en verbinden (workshop in groepen)
Iedereen werkt met een of meer afbeeldingen van stukken uit de eigen collectie (archiefstuk, document, foto, object, etc.) en de beschrijving daarvan zoals die nu is. Die data nemen we op in een standaard collectie-informatiesysteem dat we vandaag voor het gemak allemaal gebruiken (Omeka-S). Hoe kun je vervolgens je data gaan opschonen, verrijken en verbinden? Je krijgt daarbij hulp en uitleg van de datacleaners en digitaal-erfgoed-coaches.
Resultaat: je hebt linked data gemaakt.
12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 14.00 uur: Onder de motorkap door Sies Vonk, NDE-coördinator Versnellen (plenair)
Nu gaan we kijken naar de achterkant van de data. Hoe ziet linked data er eigenlijk uit? Waarom is het belangrijk dat we de data machineleesbaar gemaakt hebben?
Resultaat: je hebt inzicht in wat linked data voor jou kan betekenen.
14.00 – 15.00 uur: Beeldmateriaal: samen spelen, samen delen (workshop in groepen)
Binnen de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed staat het delen en hergebruiken van erfgoedinformatie centraal. De internationale standaard IIIF maakt het mogelijk om zonder te kopiëren gebruik te maken van dezelfde afbeelding op verschillende websites. Sterker nog, gebruikers kunnen tegelijkertijd informatie aan die afbeelding toevoegen en delen. We gaan aan de slag met de afbeeldingen die je deze ochtend hebt geregistreerd.
Resultaat: je kent enkele toepassingsmogelijkheden van IIIF en kan een start maken met het gebruik ervan in je eigen situatie.
15.00 – 15.30 uur: Pauze
15.30 – 16.15 uur: Grande Finale – Verbonden erfgoed in publiekstoepassingen (plenair)
Onder leiding van Nine Claassen (datacleaner Erfgoedhuis Zuid-Holland) en Shannon van Muijden (informatiespecialist Rijksmuseum Amsterdam) tonen Roosmarijn de Groot (productmanager Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid) en Thomas van Maaren (community manager Oorlogsbronnen en WO2Net) hoe zij de vandaag verbonden data gebruiken in de publiekstoepassingen DC4EU/Europeana en Oorlogsbronnen.
16.15 – 16.30 uur: Korte kennismaking datawerkplaatsen door OPEN, Radboud Universiteit, Huygens ING/KNAW en Stadsarchief Amsterdam (plenair)
16.30 – 18.00 uur: Borrel
Archieven richten zich vaak op behoud, terwijl regeneratie gaat over groei, verandering en het opnieuw tot leven brengen. In dit eendaagse symposium, georganiseerd door het…
Deze workshop van European Memory Data Space (EMDS) brengt professionals samen die dagelijks met data werken: collectiespecialisten, metadata-experts, digitaliseringsteams en ontwikkelaars. Samen verkennen zij metadataformaten,…
European Memory Data Space (EMDS) bespreekt tijdens deze bijeenkomst verschillende voltooide en lopende data space-projecten en de geleerde lessen. Ook komt een routekaart voor EMDS…